Őrület, mit művelt már megint Steven Spielberg!

2017.07.23. 09:11

Néhány napja megmutattuk az első jelenetfotót Steven Spielberg új blockbusteréből, a Ready Player One-ból, de az előzetesre sem kellett sokáig várni. A hétvégi geek-rendezvényen, a Comic-Conon vetítették le először a két és fél perces kedvcsinálót, és ezt a fergeteges látványorgiát még a fiatalok is megirigyelhetnék a hetvenéves rendezőtől.

A film a közeljövőbe vezet bennünket, ahol az emberek többsége egy Oasis nevű virtuális játékba menekül a valóság elől. Az előzetesben láthatjuk, ahogy Wade (Tye Sheridan) felölti magára a merüléshez szükséges öltözéket, majd fejest ugrik a VR-be. Wade-nek őrületes csatákat kell megvívnia, melyben ismerős figurák is segítségére lesznek: feltűnik a Szuper haver robotóriásának sziluettje, az ellenfelek közt pedig Freddy Krueger képviselteti magát.

Ready Player OneForrás: Warner Bros.

A virtuális valóság CGI-felvételei Spielberg 2011-es félig élőszereplős, félig animált mesefilmje, a Tintin kalandjai még inkább túlpörgetett update-jének ígérkeznek. Még emlékezhetünk, milyen bravúros vágatlan snittekkel kápráztatott el akkor a rendező, és az előzetes második felét kitevő autóverseny hasonlóan bámulatos kameramozgásokkal kecsegtet.

A Ready Player One garantáltan ki fogja szolgálni az igényeinket a nyolcvanas évek popkulturája iránti nosztalgiára; az más kérdés, hogy fog-e reflektálni arra, hogy Spielberg részben saját munkásságát dolgozza fel újra a filmben. Az előzetes összeállítói mindenesetre nem fukarkodnak a szuperlatívuszokkal: Spielberget „mozifilmes forradalmárnak” titulálják, a film alapjául szolgáló regényt pedig „a popkultúra Szent Gráljának”, ami azért enyhe túlzás.

A film további szereplői Mark Rylance, Olivia Cooke, Ben Mendelsohn, Simon Pegg és T. J. Miller. A premiert 2018. március 30-ra időzítették.

A Ready Player One című film plakátjaForrás: Warner Bros.