A zsűri különdíjával jutalmazták Az állampolgár című magyar filmet a Japánban rendezett Skip City Nemzetközi Filmfesztiválon. Vranik Roland filmjének ázsiai bemutatóját a Szaitamában 14. alkalommal megrendezett seregszemlén tartották, amelynek idei programjába 85 országból több mint 600 alkotást válogattak a szervezők.

Vranik Roland rendező és Dr. Cake-Baly Marcelo Az állampolgár forgatásánForrás: Mozinet

A kizárólag digitális technikával készült filmeket bemutató fesztivál zsűrijében a neves japán filmrendező, Kuroszava Kijosi, Fukada Szeigo producer, Sabrina Baracetti, az udinei Far East filmfesztivál alapító-elnöke, illetve Liz Shackleton, a Screen International magazin munkatársa vett részt.

Az állampolgár megrázó szerelmi történet, amely amatőr színészekkel és minimalista eszközökkel mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.

A Filmszemle-fődíjas Fekete kefé-t is jegyző Vranik filmje világszerte nagy sikerrel szerepel a filmfesztiválokon; tavasszal a legjobb forgatókönyv díját nyerte el a portugáliai Fantasporto filmfesztiválon, majd a legjobb filmdráma díját a Cinequest fesztiválon Kaliforniában, a Hágában megrendezett Movies that Matters nemzetközi seregszemlén pedig az egyetemisták zsűrije ismerte el.

A Filmalap 300 millió forintos támogatásával készült Az állampolgár januárban került a magyar mozikba, a bemutató óta már több mint 12 000 néző váltott rá jegyet. A filmet a Vimeo nevű videómegosztón is meg lehet nézni pár száz forintért.

Dr. Cake-Baly MarceloFotó: Adrián Zoltán - Origo
Kamaszként háborúban harcolt Afrikában, most a BKV-nál dolgozik
Arcával teleplakátolták a fővárost, ő játssza ugyanis a főszerepet Vranik Roland Az állampolgár című filmjében. Dr. Cake-Baly Marcelo Bissau-Guineában született, kamaszként részt vett a portugálok elleni függetlenségi háborúban, és a hetvenes években jött Magyarországra tanulni. Azóta itt él és dolgozik, jelenleg forgalomirányító a BKV-nál. Az Origónak adott interjúban mesélt arról, hogyan tanult meg magyarul, milyen feketeként Magyarországon élni, és elárulta azt is, szerinte mi tesz valakit magyarrá. Olvassa el az interjúnkat!