Sanszos, hogy folytatják a világ legcsodásabb filmtrilógiáját

Mielőtt lemegy a Nap
Vágólapra másolva!
Négy éve várjuk, hogy továbbgondolják a romantikus filmek egyik alapkövének számító Mielőtt-trilógiát. Ethan Hawke nyilatkozata után kicsit fényesebbnek látjuk a jövőt.
Vágólapra másolva!

Kevés olyan trilógia van a filmtörténetben, amelynek a harmadik része a legerősebb, de a Toy Story mellett ezt a sort bővítik Richard Linklater, Ethan Hawke és Julie Delpy Mielőtt-filmjei, amik húsz éven keresztül követték egy szerelem kibontakozását. Az első film, az 1995-ös Mielőtt felkel a Nap klasszikus a maga nemében, még ma is számtalan filmet inspirál, de a fiatalos hévvel előadott világmegfejtések 25 éves kor felett veszítenek a bájukból.

Julie Delpy, Richard Linklater és Ethan Hawke a Mielőtt felkel a Nap forgatásán Forrás: InterCom

A folytatás, a Mielőtt lemegy a Nap szomorkás felütésével és romantikus lezárásával lopta be magát a szívünkbe, a trilógia legérettebb és legfájdalmasabb darabjának számító Mielőtt éjfélt üt az óra pedig azzal, hogy megható hitelességgel gondolta tovább, milyen sors vár a beteljesült szerelemre. Linklaterék kilenc évente szoktak visszatérni Jesse és Céline kapcsolatához, és mivel már négy év eltelt a legutóbbi film óta, ideje volt, hogy valamelyiküket kifaggassák arról, számíthatunk-e még egy filmre a sorozatban.

Ethan Hawke, Julie Delpy és Richard Linklater a Mielőtt lemegy a Nap forgatásán Forrás: InterCom

„A második után azt mondtam volna, biztos lesz harmadik, de most teljesnek érzem a dolgot, mert az első egy veszekedő párral kezdődött a vonaton, és a harmadik végére mi lettünk ez a veszekedő pár" – mesélt Ethan Hawke a folytatás lehetőségeiről az Independentnek.

„Ha folytatjuk, akkor változtatnunk kell a formulán. Julie, Rick [Richard Linklater] és én lehet, hogy fogunk még együtt dolgozni, és újra elővesszük ezeket a karaktereket, de ahhoz szükségünk lesz egy új energialöketre" – mondta a színész, aki azt is elárulta, hogy leghamarabb jövőre kerülhet szóba köztük a folytatás, mert eddig is mindig öt évvel az előző film után ültek le beszélgetni.

Julie Delpy, Richard Linklater és Ethan Hawke a Mielőtt éjfélt üt az óra forgatásán Forrás: ADS Service

A legutóbbi film 2013-ban jött ki, úgyhogy ha tartják magukat az eddigi tempóhoz, akkor 2018-ban kezdhetnek el ötletelni, és 2022-ben nézhetjük meg a negyedik Mielőtt-filmet. Biztosra még nem vehetünk semmit, de már ez is jobban hangzik annál, amit nekünk mondott Ethan Hawke a Mielőtt éjfélt üt az óra magyarországi bemutatója idején.

Minden pasi megpróbál felszedni egy magyar lányt

Ethan Hawke-ból sosem lett szupersztár, de közel három évtizedes karrierje alatt végig menő tudott maradni. Beszélgetésünk során Magyarországról majdnem négy dolog is eszébe jutott, és elárulta, hogy hiába tartja ostobaságnak a díjakat, azért mindet meg szeretné kapni. A négygyermekes, 42 éves színésztől azt is megkérdeztük, hogy hány órát alszik egy nap, miért nincsenek káros szenvedélyei, melyik filmen sírt a legjobban, és miért nem látjuk soha táncolni.

2013 nyarán úgy nyilatkozott a színész az Origo Filmklubnak, hogy meglepődne, ha csinálnának egy negyedik részt. De hogy ennyi év múltán is még látható élvezettel boncolgatja Jesse és Céline kapcsolatát az interjúkban, az azt jelenti, hogy őt is komolyan foglalkoztatja a téma.

Richard Linklater, Julie Delpy és Ethan Hawke a Mielőtt éjfélt üt az óra sajtótájékoztatója előtt a 2013-as berlini filmfesztiválon Forrás: AFP/Gerard Julien

Az Independentnek pár érdekességet is elárult a trilógiáról. Az első rész úgy született, hogy Richard Linklater nem érezte elég jónak a női karaktereket a Tökéletlen idők-ben, ezért a következő filmjénél megkérte a színészeket, Ethan Hawke-ot és Julie Delpy-t, hogy segítsenek hús-vér emberekké gyúrni a szerepeiket.

Az első film után még nem gondoltak folytatásra, de amikor 2001-ben Az élet nyomában című filmhez felvettek egy álomjelenetet Jesse és Céline között, olyan jól sült el az új találkozás, hogy szinte rögtön kipattant a folytatás ötlete. Egyből kitalálták, hogy a Mielőtt lemegy a Nap akörül forogjon, hogy Céline elmegy Jesse könyvének dedikálására, amit az első átbeszélgetett éjszakájukról írt.

Julie Delpy és Ethan Hawke a Mielőtt lemegy a Nap sajtótájékoztatója előtt a 2004-es berlini filmfesztiválon Forrás: AFP/Oliver Clausen

A harmadik filmnél viszont már sokkal több csatát vívtak meg a közös forgatókönyvírás során. Sokan ezt tartják a legkiábrándultabbnak a három film közül, de Ethan Hawke nem ért velük egyet. Azt elismeri, hogy a szerelem ábrándjai után ez a megvalósult szerelemről szól, és így elkerülhetetlen, hogy lefosszák a cukormázt a középkorú pár kapcsolatáról, de ő úgy látja, a sorsfordító veszekedések csak megerősítették a két ember kötelékét.

Mielőtt beledöglünk a várakozásba

Újabb kilenc évet vártunk arra, hogy megtudjuk, mi lett Celine-nel és Jesse-vel, a Mielőtt felkel/lemegy a nap főhőseivel. Sorsuk bizonyos szempontból megnyugtató, de egyben rengeteg újabb kérdést vet fel a szerelemmel, a boldogsággal és az idő múlásával kapcsolatban. Áttekintés és kritika a Mielőtt éjféált üt az óráról.

„Mindig is mélyen optimista filmnek találtam [a Mielőtt éjfélt üt az órá-t] amiatt, hogy mennyire kötődnek egymáshoz [Jesse-ék]. Az emberek gyakran azt hiszik, hogy ha a párok veszekednek, akkor valami rossz dolog történik, de sokszor ennek az ellenkezője az igaz. Ha visszatekintek az életem legfájdalmasabb szakaszaira, úgy látom, hogy azokban fejlődtem a legtöbbet. A Mielőtt éjfélt üt az óra végén szerintem van okuk reménykedni, mert legalább már nem élnek hazugságban, és mélyen kötődnek egymáshoz.”

Szavazzon!

Ön szeretné, ha folytatódna a Mielőtt-trilógia?