Rekordszámú magyar filmmel, pattogatott kukoricával, babzsákszékekkel, légkondival, és az idén először kultfilmekkel, felújított magyar klasszikusokkal és némafilmekkel, élőzene kísérettel is várja a Filmalap a szigetelőket a #CinemaHungary – #MoziASzigeten vetítéssorozaton.

Nézők a sátorban a 2016-os Sziget fesztiválonForrás: Filmalap

A Filmalap és a Sziget közös kezdeményezéseként indított vetítéssorozat már harmadszor tűz műsorra magyar filmeket a szerdán kezdődő Sziget fesztiválon. Az előző évek teltházas előadásain felbuzdulva a Filmalap idén rekordszámú, 23 magyar alkotást vetít, a külföldi látogatókra gondolva angol felirattal, a légkondicionált #CinemaHungary – #MoziASzigeten vetítősátorban.

Borbély Alexandra a Testről és lélekről című filmbenForrás: Mozinet

A #CinemaHungary műsorán lesznek az elmúlt év magyar filmtermésének kiemelkedő alkotásai, többek között a berlini Arany Medve-díjas Testről és lélekről, az elmúlt tíz év legnagyobb közönségsikere, a Kincsem, a nemzetközi filmfesztiválokat hódító 1945, a mozikból sajnálatosan hamar kikopott, brutálkemény Kojot, a Brazilok című nagy sikerű vígjáték, de ingyen bepótolhatjuk A tökéletes gyilkos-t is, ami olyan elképesztően rossz film, hogy már csak ezért is látni kell.

Idén először a Filmarchívum kincseiből is látható lesz válogatás, köztük a felújított és digitalizált Körhinta, mellyel a forgatáskor mindössze húszéves Törőcsik Mari egycsapásra világhírű lett. A Kopaszkutya című filmszatíra a nyolcvanas évekbe, a Moszkva tér generációs kultfilm a 2000-es évek elejére repít vissza. Sőt, műsoron lesz minden idők egyik legsikeresebb magyar rajzfilmje, a Macskafogó is.

MacskafogóForrás: Mokép

2017 újdonságaként a Papageno színpad Cineconcert sorozatában Darvas Ferenc élő zongorakíséretével három magyar némafilm is műsoron lesz: Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmje, a később Oscar-díjas Michael Curtiz (Casablanca) néven világhírű Kertész Mihály rendezésében készült A tolonc (1914), Janovics Jenő Az utolsó éjszaka (1917) és Korda Sándor Az Aranyember (1918) című klasszikusai.

A részletes programot ezen a Facebook-eseményen lehet átböngészni.