Így még biztosan nem látta Van Gogh festményeit

Loving Vincent
Vágólapra másolva!
Az előzetese alapján varázslatosnak tűnik a világ első festményfilmje. A Loving Vincent szerencsére Magyarországot sem fogja elkerülni.
Vágólapra másolva!

Van Goghról rengeteg életrajzi film készült, a holland festő bőrébe olyan ikonikus alakok bújtak már, mint Kirk Douglas (A nap szerelmese), Tim Roth (Vincent és Theo), vagy Martin Scorsese (Álmok), de így még biztosan nem látta megelevenedni Van Gogh életét és halálát.

Robert Glyaczk a Loving Vincent című filmben Forrás: BreakThru Productions

Dorota Kobiela és a Péter és a farkas-ért producerként Oscart nyerő Hugh Welchman elkészítették a világ első egészestés festményfilmjét. Nem rajzokat, és nem is számítógéppel létrehozott képeket, hanem Van Gogh posztimpresszionista stílusában született olajfestményeket animáltak. Hasonlóval eddig csak Alexander Petrov próbálkozott, aki Az öreg halász és a tenger-t dolgozta fel egy húszperces, Oscar-díjas animációban (itt végignézheti a teljes kisfilmet), de érdemes megemlíteni Gémes Józseftől a Toldi nyomán készült Daliás idők-et is, amiben szintén több tízezer olajfestményt animáltak, igaz, főleg sokat állóképként felhasználva.

Saoirse Ronan a Loving Vincent című filmben Forrás: BreakThru Productions

A festőkről szóló filmek gyakran öltik magukra a festmények stílusát, de a Loving Vincent egészen új szintre emeli ezt azzal, hogy Van Gogh világát Van Gogh megelevenedő festményeivel kelti életre. Így sokkal jobban megérthetjük a művész érzéseit és gondolkodásmódját, mélyebbre tekinthetünk a lelkivilágában.

Az előzetes alapján egy sokféle stílust ötvöző, varázslatos animációban lesz részünk, és mivel a Loving Vincent-ben a másodpercenkénti 24 kép helyett 12 olajfestményt vetítenek szekundumonként, ez a technika is egy álomszerű, lebegő hatást kölcsönözhet a filmnek, amely 65 ezer festmény felhasználásával hat évig készült.

Az emberek mozgását színészek játszották elő, a róluk készült felvételeket aztán újrafestették, a főbb szerepekben Robert Gulaczykt, a Vágy és vezeklés-ért Oscar-díjra jelölt Saoirse Ronant, a Koszorúslányok-ból ismert Chris O'Dowdt, Helen McCroryt és Jerome Flynnt (Bronn a Trónok harcá-ból) láthatjuk.

Chris O'Dowd a Loving Vincent című filmben Forrás: BreakThru Productions

Mi sem fogunk kimaradni a különleges élményből, mert úgy tudjuk, a Loving Vincent-et vetítik a miskolci CineFesten, amit idén szeptember 8. és 17. között rendeznek meg a borsodi megyeszékhelyen, illetve később rendes moziforgalmazásba is kerül.