Kétségtelenül Jennifer Lawrence a legnépszerűbb fiatal színésznő manapság, de idén nem ő kereste a legtöbbet Hollywoodban. A Forbes listája szerint Emma Stone 26 millió dollárt tehet zsebre (mínusz az adó), míg Jennifer Lawrence 24-et (az anyám!-ért, a Vörös veréb-ért és a Dior-reklámokért), kettejük közé pedig Jennifer Aniston fért fel a dobogóra, aki a Jóbarátok jogdíjaiból, és különböző reklámokból 25 és fél milliót keresett. Tavaly és tavalyelőtt még Jennifer Lawrence állt az első helyen.

Emma Stone a 2017-es Golden Globe-gálánForrás: AFP/Valerie Macon

A Vanity Fair arra is emlékeztet, hogy a franchise-ok korában kétféleképpen kaphat jó pénzt egy színész: vagy az arca lesz egy franchise-nak, és a folytatásokban felsrófolja az árát (mint Lawrence, aki tavaly részben Az éhezők viadala utolsó részének köszönhetően keresett 46 milliót), vagy szolidabb fizetésért cserébe részesedik a bevételből, és a film óriási siker lesz (így keresett közel 70 millió dollárt Sandra Bullock a Gravitáció-val). Emma Stone a második módszerrel mászhatta meg a listát, a Kaliforniai álom-ért nem kaphatott nyolc számjegyű összeget, de a musical 445 millió dolláros sikereiből szép részesedést hasíthatott ki magának.

Jennifer Lawrence az X-Men: Apokalipszis londoni premierén 2016 májusábanForrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Richard Goldschmidt

Az elmúlt években Jennifer Lawrence és Emma Stone is felszólalt a férfi és női színészek fizetéskülönbségei miatt. Stone nemrég arról beszélt egy interjúban, hogy a múltban több férfi színésztársa is vállalta, hogy kevesebb pénzért dolgozzon a filmben, csak hogy ugyanannyi pénzt kapjanak, ami az egyenlőség mellett azért is fontos, hogy a későbbiekben jobb pozícióból alkudhassa ki a fizetését a színésznő.

Emma Stone és Steve Carell a Battle of the Sexes című filmbenForrás: Fox Searchlight Pictures

Stone-t a Kaliforniai álom mellett egyébként a Battle of the Sexes című filmben láthatjuk idén, amiben a nők egyenlő bérezéséért is harcoló feminista teniszbajnokot, Billie Jean Kinget alakítja, aki felemelte a szavát, hogy a női teniszezők ugyanakkora összegű jutalmat kapjanak a bajnoki címért, mint a férfiak.

A legjobban kereső színésznők listája 2017-ben (adózás előtt):

  1. Emma Stone (26 millió dollár)
  2. Jennifer Aniston (25.5 millió dollár)
  3. Jennifer Lawrence (24 millió dollár)
  4. Melissa McCarthy (18 millió dollár)
  5. Mila Kunis (15.5 millió dollár)
  6. Emma Watson (14 millió dollár)
  7. Charlize Theron (14 millió dollár)
  8. Cate Blanchett (12 millió dollár)
  9. Julia Roberts (12 millió dollár)
  10. Amy Adams (11.5 millió dollár)