Három középkorú, öregedő pasas nyakába veszi Amerikát, hogy hazavigyék egyikük iraki háborúban elesett fiának holttestét. A gyászoló apa Steve Carell, útitársai Bryan Cranston és Laurence Fishburne. Közös bennük, hogy mind veteránok, valamint, hogy mind Richard Linklater új filmjének, a Last Flag Flying-nak a főszereplői.

Bryan Cranston, Steve Carell és Laurence Fishburne a Last Flag Flying című filmbenForrás: Amazon

Az előzetes alapján a keserédes sztori közel sem lesz olyan formabontó, mint a rendező egynémely közelmúltbeli alkotása, a Sráckor vagy a Mielőtt-trilógia évtizedeken átívelő történetei. Kedves, humánus kis karakterdrámának tűnik, némi melankóliával megfűszerezve, ami a veteránok előtt kíván tisztelegni, és teret adni három remek színésznek a közös játékra.

Bevallom, csupán az előzetes nem győzne meg arról, hogy feltétlenül látnom kell a Last Flag Flying-ot. Kicsit olyan, mint egy rossz vicc kezdete („a bajszos, a részeges meg a pap bemegy a kocsmába”). Linklater azonban az elmúlt években nem tudott hibázni, és alighanem hiteles, érvényes dolgokat tud majd mondani az öregedésről, barátságról. Steve Carellt pedig mindig jó komolyabb hangvételű filmben látni, jól áll neki egy ilyen csendes, visszahúzódó figura.

Ami még érdekesség, hogy több szállal kapcsolódik egy 1973-es műhöz, a nagy független filmes Hal Ashby Az utolsó szolgálat című filmjéhez, a fiatal Jack Nicholsonnal a főszerepben. Ashby legendás figura, tekinthető Linklater szellemi elődjének, és mindkét film egyazon szerző, Darryl Ponicsan regényein alapul, témájukban is kapcsolódnak egymáshoz. És hát Linklater a mestere a meglepő folytatásoknak, ha valaki, akkor ő a megfelelő ember ehhez a projekthez.

Randy Quaid, Jack Nicholson és Otis Young Az utolsó szolgálat című filmbenForrás: Mokép

Érdemes tehát előtanulmányként elővenni Az utolsó szolgálatot, amíg meg nem érkezik a Last Flag Flying. Van idő pótolni: magyar bemutatóról nincs információnk, és a New York-i Filmfesztiválon való debütálása után november 3-án viszi el az amerikai mozikba az Amazon.