Meghalt Mireille Darc, a Magas szőke férfi felemás cipőben sztárja

seins de glace
seins de glace 1974 réal : Georges Lautner Mireille Darc Claude Brasseur Alain Delon. Collection Christophel © Lira Films / Belstar Productions
Vágólapra másolva!
Hetvenkilenc éves volt Alain Delon egykori élettársa, akit sokan Bardot-hoz hasonlítottak.
Vágólapra másolva!

Hetvenkilenc éves korában meghalt Mireille Darc, Alain Delon volt élettársa, aki sokszor játszott is Delonnal. A hírt a család is megerősítette az RTL rádiónak, férje, Pascal Desprez pedig azt is elárulta, hogy a szeptemberben sztrókot kapott színésznő már három napja kómában feküdt.

Alain Delon és Mireille Darc a Madly című 1970-es filmben Forrás: Collection Christophel/© ADEL FILMS/Adel Films

Darc élete során több mint ötven filmben szerepelt, leggyakrabban Alain Delon oldalán. Főszerepet játszott mellette az Elemi ösztön-t megelőlegező Jégkeblek-ben, a harmincas évek gengszterfilmjeit felidéző Borsalinó-ban és A férfi, aki sietett-ben, de feltűnt a Volt egyszer egy zsaru-ban is. Eleinte jéghideg szőkeként ismerték, gyakran hasonlították Brigitte Bardot-hoz.

Mireille Darc és Alain Delon a Jégkeblek című 1974-es filmben Forrás: Lira Films

A cinefilek Jean-Luc Godard formabontó klasszikusából, a Week-end-ből emlékezhetnek rá mint a felsőosztálybeli házaspár egyik tagjára, akik szeretőt tartanak, titokban el akarják tenni egymást láb alól, és miközben a nő szüleihez utaznak az örökségért, egyre szürreálisabb kalandokba és brutálisabb autóbalesetekbe botlanak. Godard közben folyamatosan provokálja a nézőt, képközi feliratokban dörgöli az orra alá, hogy ez csak egy film, és szólítja fel, hogy hagyja már el a mozit, úgyis csak szórakozik vele.

A történelemmel Darc 1968 májusában találkozott. Abban a korszakban a ma már eléggé furcsának tűnő gesztus hatásos volt, hogy a hihetetlenül gazdaggá vált színésznő nyilvánosan bejelentette: garázsban hagyja Rolls-Royce-át, és gyalog fog közlekedni. Azt mondta, így támogatja jelképesen a diákmozgalmakat.

Georges Cravenne, Mireille Darc és Alain Delon távozik a párizsi Operaházból 1968-ban Forrás: AFP

Mireille Darc eleinte manökenként dolgozott, akkor még eredeti nevén szerepelt, Mireille Aigrozként. Később Jeanne d'Arc iránti rajongása miatt vette fel a Darc vezetéknevet. Színészként a Galia című pszichothrillerben figyeltek fel rá 1966-ban, a világhírnevet pedig Yves Robert kémfilmparódiája, a Magas szőke férfi felemás cipőben és legendássá vált, hát nélküli ruhája hozta meg neki.

Ebből a filmből remake is készült Tom Hanks, Jim Belushi és Carrie Fisher közreműködésével, Magas barna férfi, felemás cipőben címmel, a csábos titkosügynököt játszó Mireille Darc szerepében a nyolcvanas években igen népszerű Lori Singerrel.

Darc a nyolcvanas években autóbalesetet szenvedett, az azt követő nyílt szívműtét megakasztotta a karrierjét, utána inkább tévésorozatban játszott (a magyar nézők a Megperzselt szívek-ben és a Frank Rivá-ban láthatták).

Néhány évvel ezelőtt hihetetlen sikerrel tért vissza a színpadra. A szív hídjai adaptációjában játszott a legnagyobb párizsi magánszínházban, a feleség szerepét, amit Clint Eastwood filmjében Meryl Streep alakított. A partnere természetesen Alain Delon volt.

Mireille Darc és Alain Delon A szív hídjai egyik előadása előtt a párizsi Marigny színházban 2007-ben Forrás: AFP/Martin Bureau

Az utóbbi években többször is beteg volt, négy éve átesett még egy szívműtéten, végül augusztus 28-án, vasárnap hajnalban, agyvérzés következtében érte utol a halál.