Szeptember 21-én kerül a mozikba a Hetedik alabárdos című magyar vígjáték, ami a színházak kulisszái és belső intrikái közé vezet be minket. Kósa Miki azt hitte, örökre statiszta marad, de hirtelen előléptetik főrendezővé – mint az első előzetesből is kiderül, azért, hogy az igazgató a bukott darab után átjátszhassa az ukrán lobbi kezére a színház épületét.

Sárközi-Nagy Ilona és Nagy Ervin a Hetedik alabárdos című filmbenForrás: Blue Duck Arts / Backfront

A naiv balféknek tűnő Kósa Mikit a Krétakörből, a Brazilok-ból és a Fekete kefé-ből ismert Bánki Gergely játssza az arcára fagyott, örökös csodálkozással, a simlis színházigazgatót pedig a tekintélyelvű főnökként remeklő Bezerédi Zoltán. A színház főmacsójának és/vagy ripacsának tűnő Nagy Ervin ujját már az elején levágják egy Shakespeare-előadáson, Pálos Hanna annyira flegma, hogy még a színdarab címét se tudja megjegyezni, Ujlaki Dénes pedig indulatosan tudakolja, mégis mi ez a borzalmas színdarab, amit elő kéne adniuk.

A legjobb poént az előzetes végére hagyták, Bánki áhítattal fejtegeti, mit gondol a színházról: „Valaki keresztülmegy az üres téren, valaki más figyeli – és az már színház.” Csend, majd Ujlaki maró nevetésben tör ki. Reméljük, csípni fog a Hetedik alabárdos szatírája, és az lesz Vékes Csaba vígjátéka a művészszínházaknak, mint a Valami Amerika 2-ben a Bűnös város volt a művészfilmeknek. Talán nem véletlen, hogy Herendi Gábor neve ott figyel producerként a stáblistán.

Murányi Tünde és Bezerédi Zoltán a Hetedik alabárdos című filmbenForrás: Backfront / Skyfilm

A Hetedik alabárdos a Filmalap fiatal tehetségeket támogató Inkubátor Programjának első elkészült alkotása. Világpremierjét az A-kategóriás montreáli filmfesztiválon tartják szeptember 2-án, a magyar közönség először a miskolci CineFesten láthatja szeptember 12-én, utána pedig szeptember 21-től országszerte a mozikban. A Hetedik alabárdos előzetese az Indexen debütált.