Fellélegezhetünk: David Koepp az Entertainment Weekly-nek elárulta, hogy a kalandvágyó régészprofesszor fia, akit Shia LaBeouf játszott az Indiana Jones és a kristálykoponya királyságá-ban, nem tér vissza a folytatásra. Se LaBeouf alakítását, se meglehetősen idegesítő karakterét nem zárták szívükbe a rajongók, de az is hozzájárulhatott a Brandót utánzó Mutt kiírásához, hogy a színész egy tavalyi interjúban keményen kritizálta Spielberget.

Shia LaBeouf az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmbenForrás: UIP-Duna Film

„Nem szeretem a filmeket, amiket Spielberggel csináltunk, csak az első Transformers-t” – mondta a Variety-nek Shia LaBeouf, aki az Indiana Jones 4-ben és a Sasszem-ben dolgozott még együtt a rendezővel (utóbbinak és a Transformers-nek a producere volt Spielberg). „Amikor odakerülsz elé, akkor jössz csak rá, hogy nem azzal a Spielberggel találkozol, akiről álmodtál, hanem olyasvalakivel, aki már máshol tart a karrierjében. Már nem egy rendező, hanem egy kibaszott üzleti vállalkozás.”

Shia LaBeouf, George Lucas, Steven Spielberg és Harrison Ford az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága cannes-i premierjén 2008-banForrás: AFP / Anne-Christine Poujoulat

LaBeouf a rendező munkamódszeréről sem volt jó véleménnyel, az Indiana Jones-ban úgy érezte magát, mintha futószalag mellett melózna. „Fél perc alatt kell elmondanod a szövegedet. Ha már öt éve csinálod ezt, akkor elgondolkozol, mivel is keresed a kenyeredet.” Később megbánta a kemény szavakat, de lehet, hogy egyébként se kapott volna szerepet a folytatásban, hiszen folyamatos botrányaival már rég elvágta magát a hollywoodi fejeseknél.

Shia LaBeouf és Sverrir Gudnason a Borg/McEnroe című filmbenForrás: A Company Hungary

Mostanában európai filmesekkel (Lars von Trierrel A nimfomániás-ban és Andrea Arnolddal az American Honey-ban) szokott dolgozni, legközelebb a Borg/McEnroe című svéd teniszfilmben láthatjuk október 5-től, amelyben a szórakoztató dühkitöréseiről ismert John McEnroe-ként adhatja ki magából a feszültségét. Az Indiana Jones 5-öt valószínűleg 2020-ban fogják bemutatni, a forgatókönyvvel már elkészült David Koepp reméli, hogy a The Post után ez lesz Spielberg következő filmje.