Törőcsik Mari nem hagyja, hogy tönkretegyék az életét

2017.09.13. 12:33

Megérkezett az első előzetes Mészáros Márta új filmjéhez, az Aurora Borealis-hoz, melyben Törőcsik Mari kómába esik, múltjának titkait pedig lánya, Tóth Ildikó fejti fel. A szálak az ötvenes évekbe vezetnek, amikor a fiatal Törőcsik (névrokona, Franciska játssza) szökni akar a szerelmével, de az orosz katonák elkapják a határon és megerőszakolják.

Törőcsik Mari az Aurora Borealis – Északi fény című filmbenForrás: Filmteam

Tóth Ildikó elszántan kutat a családi rejtély után, akkor is meg akarja fejteni a titkot, ha beleroppan. Törőcsik Mari azon mereng, hogyan tudott ennyi bűnnel együtt élni, majd lánya sóhajtja el történetének tanulságát: „Nem engedhetjük, hogy a múlt tönkretegye az életünket”. A leghálásabb szerepet Franciska kapta, ő naiv szerelmesként, megtört áldozatként, és hazavágyódó disszidensként is megformálhatja az évek során megkeményedő nőt.

Az előzetes egy szívfacsaró melodrámát sugall, a lengyel operatőr, Piotr Sobocinski Jr. képei a melankolikus őszt, a veszélyes éjszakát és az apácazárda klausztrofób szobáit is gyönyörűen keltik életre, csak a meghatónak szánt vonószenét tolták túl nagyon.

Az Aurora Borealis – Északi fény-t október 19-től vetítik a mozik, de szeptember 25-én este premier előtt lesz látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A vetítés után a közönség beszélgethet Mészáros Mártával.