Siker a Kingsman folytatása – és megint csak botrányos. Matthew Vaughn két éve úgy rendezte meg a Bond-filmek tökéletes paródiáját, hogy abszurddá túlozta az összes kliséjüket: ha öltek A titkos szolgálat-ban, akkor megszakítatlannak tűnő beállításban, balettozva gyilkoltak hosszan, nagyon hosszan, ha pedig ágyba vitték a csajt, akkor egy provokatív viccet is elsütöttek az anális szexről, ami a világmentésért jár a hősnek.

Poppy Delevingne a Kingsman: Az aranykör című filmbenForrás: Fórum Hungary

Az aranykör-ben (kritikánk) is van egy pimasz vicc, de az már kevésbé sült el jól. Ezt már nem slusszpoénként függesztették a film végére, hanem fordulópontot hoz a történetben, Tökinek, a Kingsman tagjának úgy kell információt kiszednie egy nőből (Poppy Delevingne, aki egyébként Cara Delevingne szupermodellből lett színésznő nővére), hogy elcsábítja. Értjük a szándékot, megint csak a kém- és Bond-filmeket forgatják ki a szemünk előtt, hiszen a 007-es gondolkodás nélkül ágyba döntené a nőt, és a néző tapsolna neki és irigyelné is ezért, Tökinek viszont erkölcsi dilemmája támad, hiszen barátnője van, hogy csábítson így munkaidőben?

Poppy Delevingne, Taron Egerton és James Cook keze a Kingsman: Az aranykör szóbanforgó jelenetébenForrás: Fórum Hungary

Ez eddig szép és jó dolog, probléma azzal akadt, hogy Vaughn a pettinget úgy ábrázolja, hogy a kamera – CGI-jal, persze – szuperközeliben hatol a vaginába, és mutatja, hogyan helyezik fel a falára ott a követőcsipet. A Tökit játszó Taron Egerton szerint nincs ezzel gond, hiszen Vaughn-nak kézjegye a sokkolás, ezzel akarja felrázni és beszélgetésre biztatni az embereket, és hát különben sem csinál mást, csak nyíltan kimondja, amire a Bond-filmek csak utalgatnak – nyilatkozta a színész a Screen Rantnek.

Egerton mégsem érezte jól magát, amikor az ominózus szexjelenetet forgatták, hiszen a kamera nagyon közelről vette őket: „Megmondtam Matthew-nak, hogy nekem ez kellemetlen. Szóval az nem az én kezem, hanem Poppy férjéé [James Cook, egykori férfimodell].”

Cara Delevingne, Poppy Delevingne és Sienna Miller 2014-benForrás: AFP/2014 Getty Images/Chelsea Lauren

Az sem teljesen tiszta, hogy a rendező mivel kapcsolatban akart provokálni: azon kéne elgondolkodnunk, hogy belefér-e a megcsalás ebben a helyzetben? Ha igen, akkor miért nem játssza végig az erkölcsi dilemmákat Tökiék párkapcsolatában, és miért feledkezik el róluk a nagy akciózás közepette? Vagy az a tanulság, hogy a macsó Bond-filmek valójában prűdök, a nézők pedig képmutatók, amiért azoktól simán lenyelik a szexizmust?

Az ötlet jó volt, a kivitelezés viszont kérdőjeles, az egésznek pedig lehet tényleg csak annyi volt a motivációja, hogy legyen valami provokatív a filmben, ha már az előzőben is volt. Vaughn mindenesetre elérte a célját, a premier óta mindenki erről a bizonyos ujjazásról beszél.