Spielberg végre elárulja, amit mindig is meg akartunk tudni róla

2017.09.25. 13:24

Két és félórás dokumentumfilm készült Spielberg életéről, melyben a világhírű rendező előbújik a kamera mögül, hogy felelevenítse pályáját, elmagyarázza munkamódszerét, és feltárja a félelmeit. „Minden jelenet forgatása előtt ideges vagyok, és amikor ez az idegesség átcsap pánikba, akkor leszek igazán kreatív” – mondja a Spielberg előzetesében, és ez alapján egy bensőséges dokura számítunk, amiben a rendező megválaszolja a kérdéseinket arról, hogyan türemkedik be a csoda a filmjeibe, és arról is mesél, milyen érzés volt hirtelen Hollywood csúcsára törni, majd 40 évig ottmaradni.

Kicsit később ugyan azt is hozzáfűzi, hogy a legtöbb filmje olyan helyről bukkan elő, amit nem tud igazán körülírni, de azért lesz itt szinte az összes munkatársa Leonardo di Capriótól Janusz Kaminszki operatőrön át Harrison Fordig és Tom Hanksig, hogy amit ő nem tud, azt majd elmondják helyette mások. Például a szülei, akik szintén megszólalnak a filmben, és érdekes adalékokkal szolgálhatnak a rendezőről, akinek rengeteg filmje szétszakadt családokról és a gyerekkorban elszabaduló fantáziáról szól.

Steven Spielberg édesanyjával, Leah Adler (balra) és feleségével, Kate Capshaw-val, valamint a Schindler listájáért kapott Oscarokkal az 1993-as Oscar-gálánForrás: AFP/Dan Groshong

A dokumentumfilmben többek közt feltűnik még George Lucas, Richard Dreyfuss, J.J. Abrams, Christian Bale, Drew Barrymore, Francis Ford Coppola, Daniel Day-Lewis, Brian de Palma, Ralph Fiennes, Dustin Hoffman, Jeffrey Katzenberg, Kathleen Kennedy és Robert Zemeckis is. A premiert október 5-én tartják a New York-i filmfesztiválon, utána az HBO tűzi műsorára a filmet október 7-én este.

A Spielberg című dokumentumfilm plakátjaForrás: HBO