Újra a mozikban A Pál utcai fiúk

Vágólapra másolva!
Az idei Fábri Zoltán Centenárium alkalmából újra a mozikba kerül A Pál utcai fiúk digitális felújításban. Az évforduló napján október 15-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban kiállítással és beszélgetéssel kísért díszvetítést tartottak.
Vágólapra másolva!

100 évvel ezelőtt, 1917. október 15-én született Fábri Zoltán film- és színházi rendező, színész, forgatókönyvíró, festőművész, grafikus, akinek a nevéhez olyan, legendássá vált alkotások fűződnek, mint a Körhinta, az Édes Anna, az Isten hozta, őrnagy úr! vagy Az ötödik pecsét.

Az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Filmarchívum klasszikusokat újjávarázsoló digitális felújítási programja az idén elsősorban Fábry Zoltán életműve köré szerveződik.
A Filmlabor szakemberei és neves operatőrök közreműködésével zajló restaurációs program célja, hogy a magyar filmművészet kincsei kiváló képi és hangminőségben, a mozivásznon kerülhessenek ismét a közönség elé. Ennek a sorozatnak első mozibemutatója a Pannonia Entertainment által idén nyáron országos moziforgalmazásban bemutatott Vuk volt, amelyet most Fábri Zoltán egyik legismertebb alkotása, Molnár Ferenc világhírű regénye alapján készült és a Legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára jelölt ifjúsági filmje követ.

A film 2017-es előzetese a klasszikus magyar filmek modern hangulatú, újravágott előzeteseiről ismert „Palóc Videótéka" csapat munkája:

A filmklasszikust néhány nappal az évforduló után, október 19-től kezdve országszerte több mint 20 moziban vetítik. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Művész Moziban látható, emellett a megyeszékhelyek többségén is bemutatják, kitűnő minőségű digitális kópiáról.