Az amerikai producerek céhe (PGA) elindította a zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinstein kizárását.

A PGA egyhangúlag döntött arról, hogy "fegyelmi okok miatt" elindítja az eljárást Weinstein tagságának megszüntetéséről. Weinsteinnek alkalma lesz reagálni, mielőtt a végső döntést november 6-án meghozzák - közölte hétfőn a PGA országos igazgatói testülete.
A döntés két nappal az után született, hogy az amerikai filmakadémia kizárta soraiból a 65 éves producert.

(FILES) This file photo taken on August 31, 2013 shows US producer Harvey Weinstein arriving for the screening of "Philomena" presented in competition at the 70th Venice Film Festival at Venice Lido. New York police said on October 12, 2017 they have reopened a investigation into allegations of a 2004 sexual assault by disgraced movie mogul Harvey Weinstein. An avalanche of claims of sexual harassment, assault and rape by the Hollywood heavyweight have surfaced since the publication last week of an explosive New York Times report alleging a history of abusive behavior dating back decades. / AFP PHOTO / Gabriel BOUYSForrás: AFP/Gabriel Bouys

Weinstein szóvivője, Sallie Hofmeister nem kommentálta a producerek céhe döntését.
A több mint ötezer taggal rendelkező PGA hétfőn arról is döntött, hogy szexuális erőszak elleni munkacsoportot hoz létre, mely a rendszerszintű és gyakori problémát kutatja és megoldásokat dolgoz ki, mert azonnali akcióra van szükség az egész iparág részéről.A producercéh 2013-ban a Weinstein fivéreket, Harvey-t és Bobot tüntette ki legnagyobb elismerésével, a Milestone-díjjal, melyet azoknak ítélnek oda, akik munkájukkal történelmi jelentőségűt alkottak. A díjat - mások mellett - Walt Disney, Steven Spielberg és James Cameron vihette haza.
A The New York Times és a The New Yorker tényfeltáró riportjai nyomán az elmúlt napokban mintegy harminc nő, köztük olyan hollywoodi sztárok, mint Angelina Jolie vagy Gwyneth Paltrow, valamint európai színésznők is arról számoltak be a nyilvánosság előtt, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őket, négy nő pedig nemi erőszakkal is megvádolta a befolyásos hollywoodi producert. Az egyikük Rose McGowan színésznő.

A New York-i és a londoni rendőrség is vizsgálatot indított a felmerült vádak alapján.Franciaországban kezdeményezték, hogy Harvey Weinsteint fosszák meg a civileknek adható legmagasabb hazai kitüntetéstől, a Becsületrendtől.
A Weinstein Co. hétfőn jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdett a cég egészének, vagy egy jelentős részének az eladásáról.