Björk A táncos a sötétben rendezőjét vádolja zaklatással

2017.10.17. 15:14

Björk minapii Facebook-posztjában nem mondta ugyank ki a nevét, de elég egyértelmű, hogy Lars von Trierre utalt, amikor azt mondta: egy filmforgatáson szexuálisan zaklatta őt egy dán rendező. Lars von Trier most egy dán lapnak nyilatkozva tagadta az ellene felhozott vádat.

A Harvey Weinstein-botrány kapcsán egyre több színésznő beszél arról, hogy a múltban szexuális zaklatás áldozata volt. A hétvégén Björk is megosztotta saját negatív élményeit. Facebookján azt írta, hogy egy dán rendező megalázta, és zaklatta őt egy filmforgatás során.

Nem nevezte nevén, de pályafutása alapján világos, hogy Lars von Trier és a Táncos a sötétben című 2000-es filmjének forgatására célzott.  

BjörkForrás: Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

Björk azt állította, hogy a rendező visszaélt a hatalmával a Táncos a sötétben forgatása alatt. Állította, hogy amikor visszautasította a rendezőt, az megsértődött rá, és azzal büntette, hogy mindenkivel elhitette: a színésznővel nem lehet együtt dolgozni.

Lars von Trier a dán Jylannds Postennek reagált a vádakra. Szerinte nem az történt, amit Björk állít, és hozzátette, az énekesnő olyan kivételes színészi teljesítményt nyújtott, ami szinte példátlan rendezői karrierje során.

Lars von TrierForrás: AFP/Johannes Eisele

A rendező ennél többet nem akart közölni az ügyről, a dán lap azonban producerét, Peter Aalbaek Jensent is megszólaltatta, aki már élesebben fogalmazott: úgy emlékszem, inkább mi voltunk az áldozatok, Björk erősebb volt nálam, von Triernél és az egész produkciónál.