Csütörtöktől játsszák a magyar mozikban Mészáros Márta Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rendező Aurora Borealis - Északi fény című új családtörténetét, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit és az identitáskeresést is boncolgatja.

A jelenben az idős Pogány Mária, akit Törőcsik Mari alakít, levelet kap Oroszországból, amelynek tartalma annyira megviseli, hogy elájul és kórházba kerül. A hír hallatán a Bécsben élő sikeres ügyvéd lánya, Olga (Tóth Ildikó) hazautazik, hogy gondoskodjon anyjáról. Amíg Mária élet és halál között lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az 1950-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza. A film szokatlan helyzetekben, izgalmas, néha krimiszerű módon, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

Aurora borealis - Északi fény plakát részletForrás: Origo

A főbb szerepekben

Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska

látható. Ez a kelet-európai történet az identitáskereséséről szól.

Olga, miután beteg anyja lakásában egy idegen fiatal katonát ábrázoló rajzot talál, nekiáll nyomozni és anyja múltjában nagy titokra talál. A fordulatokban bővelkedő történet végén pedig önmagával találkozik"- mondta az Olgát alakító Tóth Ildikó színész.

Olga számára kiderül, hogy mennyire meghatározta az egyéniségét, fegyelmezettségét és zárkózottságát, ez az évtizedekig tartó titkolózás. Miután az igazság felszínre kerül, minden a helyére áll, és Olga megtalálja önmagát.

Tóth Ildikó szerint a filmben megjelenő anya-lánya kapcsolat erős és szeretetteljes, amely a hazugság leleplezése után még jobban megerősödik.

Mindkét ember, aki a saját életútjában elakadt, az igazság felszínre kerülésével túl tud lépni és tovább tud menni" - mondta Tóth Ildikó.

Törőcsik Franciska, aki a fiatal Pogány Máriát alakítja, elmondta, hogy a történetben a fiatal, vagány lány egy sorsdöntő lépést hoz, otthagyja az egész családját és a szerelmével együtt Ausztriába szökik. A fiú egy kitelepített grófi családból származik, akit folyamatosan zaklatnak a hatóságok. A színésznő szerint a fiatal Pogány Mária kezdetben naiv és tiszta, de a sok átélt borzalom hatására megkeményedik. A színésznő szerint szakmailag egy bonyolult szerepről van szó, az érzelmek teljes spektrumát végigjárta. Az is kihívást jelentett számára, hogy Mária német nyelvtudásában fokozatos fejlődést kellett ábrázolnia a több évet felölelő történetben. A színésznő tanult ugyan németül, de a munkáját egy német anyanyelvű tanár is segítette.

Az Aurora Borealis - Északi fény a nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, cannes-i nagydíjas és Arany Medve-díjas forgatókönyvíró-rendező, Mészáros Márta 26. alkotása. A forgatókönyvet Pataki Éva és Jancsó Zoltán írta, vágó Szántó Komlóssy Annamária volt. A film a FilmTeam gyártásában készült, producerei Major István és Gül Togay.