Egy kegyetlen mese húsról, szerelemről, gyilkosságról

Nagy Zsolt és Hegedűs D. Géza A hentes, a kurva és a félszemű című film forgatásán
Vágólapra másolva!
A 44. Genti Filmfesztiválon lesz Szász János: A hentes, a kurva és a félszemű című filmjének európai premierje, amelyben Hegedűs D. Géza, Gryllus Dorka és Nagy Zsolt is szerepet kapott.
Vágólapra másolva!

A Woyzeck, a Witman fiúk, és A nagy füzet rendezője új alkotásával húsz év után tér vissza a nagyszabású nemzetközi filmfesztiválra az Észak Firenzéjeként emlegetett belgiumi Gentbe. A világszerte jegyzett magyar rendező

1997-ben Witman fiúk című filmjével

már elnyerte a belga fesztivál fődíját, és a napokban személyes részvételével tartják a rangos filmünnep versenyprogramjában A hentes, a kurva és a félszemű című új alkotásának európai premierjét.

Nagy Zsolt és Hegedűs D. Géza A hentes, a kurva és a félszemű című film forgatásán Forrás: MTI/Kallos Bea

A Filmalap támogatásával készült film egy

A történet szerint a jómódú hentes kiskirályként él az első világháború utáni Magyarországon. Egy nap régi üzlettársa, a kegyvesztett félszemű csendőrtiszt egy nővel menekül a falujába.

Az idegen asszony jelenléte feltüzeli a mészárszék életunt tulajdonosát, aki munkát ad mindkettőjüknek. Amikor a nőről kiderül, hogy Pesten prostituált volt, a hentes pénzzel próbálja megvenni szerelmét. A pár belemegy a játékba, és veszélyes alkudozás veszi kezdetét:

egyikük sem tudhatja, ki fog hátba szúrni kit, ha végül eljön az elszámolás ideje.

Igaz történet kicsit átdolgozva

Léderer Gusztáv, Kodelka Ferenc és Léderer Gusztávné

A történet a híres, 1925-ös Kodelka-gyilkosság megfilmesített változata. A valódi gyilkost, Léderer Gusztávot kivégzték

a hentes meggyilkolása és holttestének feldarabolása miatt.

Feleségét, Léderer Gusztávnét is elítélték, ő viszont kiszabadult a börtönből. Bár az eredeti történetben is felvetődött, hogy szerelmi háromszög állhat a gyilkosság hátterében, sokkal valószínűbb, hogy

Kodelkának anyagi okokból kellett meghalnia.

Neves alkotótársak

Szász János új filmjének forgatókönyvét Bodzsár Márk (Isteni műszak) közreműködésével írta. A cselekmény fő helyszíneinek, a mészárszéknek, a húsüzemnek és a bordélyháznak az egyedi látványát Valcz Gábor (Moszkva tér, Isteni műszak, Swing) tervezte.

Gryllus Dorka és Nagy Zsolt A hentes, a kurva és a félszemű című filmben Forrás: Big Bang Média

A film operatőre Máthé Tibor volt, aki korábban már együtt dolgozott Szásszal a Woyzeck és a Witman fiúk című nagy sikerű alkotásokon. A film az Unio Film gyártásában készült, és

2018 elején lesz látható majd a magyar mozikban

a Big Bang Média forgalmazásában. Az október 20-ig tartó 44. Genti Filmfesztivál versenyprogramjában egyébként Török Ferenc többszörös fesztiváldíjnyertes 1945 című alkotása is szerepel.