Ha szeretne többet tudni az akciófilmekről

2017.10.19. 19:25

Az akciófilm műfaját, történetét, alműfajait mutatja be a Filmanatómia-sorozat legújabb, negyedik kötete. A könyv, melyet pénteken mutatnak be Budapesten, beszámol a franchise-rendszerről, az amerikai akcióhősökről, szó esik benne a hongkongi és az európai akciófilmekről.

A kötet a közönség legkedveltebb akciófilmjeinek ismertetésével, szakemberek, kritikusok közreműködésével mutatja be a műfajt, az értő közönség és a műkedvelő laikus számára egyaránt olvasmányos módon" - mondta Kárpáti György filmkritikus, a könyv egyik szerzője.

A Filmanatómia-sorozat elsődleges célja, hogy olvasmányos, laikusok számára is élvezhető műfajelemző és

filmtörténeti kalauzként szolgáljon a tömegfilmek rengetegében,

miközben szakmai tudományos mélysége révén oktatási segédanyagként is forgatható a közép- és felsőfokú oktatás filmes képzéseiben.

Áttekinti az akciófilm sokszínű és gazdag történetét, kitér alműfajaira, vizsgálja legnépszerűbb franchisokat a James Bond-filmektől kezdve, Piszkos Harryn és Rambón át a Die Hard-mozikig.

Az akciófilm műfaj több száz alkotását tárgyalják a szerzők a könyvben: egyebek mellett olyan szériákat, mint a Terminátor, a Rambo, a Die Hard, a Mission: Impossible, továbbá a Halálos fegyver-, a Mad Max-, A feláldozhatók-, és Elrabolva-filmeket; valamint olyan emlékezetes kasszasikereket, mint a Féktelenül, A szökevény, vagy a John Wick.

Az amerikai akcióhőst külön tanulmányban fejtik ki, és a rendőrfilmeket is közelebbről szemügyre veszi egy fejezet. Egy-egy tanulmány erejéig külön szó esik az akciófilm gazdag hongkongi és európai hagyományairól.

Bár a zsánernek nincsenek magyar tradíciói,

a kötetben olvasható egy interjú a Dögkeselyű rendezőjével, András Ferenccel, de interjút adott Andrew G. Vajna is, aki producerként a három legnagyobb akciófilm-franchise-ban, a Rambóban, a Terminátorban és a Die Hardban is közreműködött.

A filmvetítésekkel egybekötött rendhagyó könyvbemutatót a szerzők jelenlétében és közreműködésével tartják pénteken a fővárosi Art+Cinemában.