Nézzen ingyen tajvani dokumentumfilmeket

2017.10.20. 17:24

A Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány harmadik alkalommal rendezi meg a Taiwan Dox - Tajvani Dokumentumfilm Napokat.

A háromnapos, ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb

7 tajvani dokumentumfilmjét

vetítik mandarin nyelven, magyar és angol felirattal. Az előadásokra ingyenes jegyet kell váltani a mozi pénztárában és minden filmet rövid pódiumbeszélgetés követ.

Forrás: Origo

Az olyan hagyományos témák mellett, mint a szigetlakók és a természet kapcsolata, vagy az őslakosok kultúrája, az idei rendezvény fókuszában a NŐ és a FÉRFI, a nemi- és társadalmi szerepek állnak: sorsok, vágyak, testek. Kié a nő teste? Mit áldoz fel egy nő a családjáért, a szerelméért? Milyen árat fizet az álmaiért? És milyen árat fizet egy férfi egy másik férfiért? Hogyan talál párt? Univerzális kérdéseket feszegetnek a távoli, ismeretlen szigetről mesélő filmek.

Tajvan sajátos múltjának, politikai és gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű. Általánosságban elmondható, hogy

a tajvani dokumentumfilmek gyakran tartalmasabbak, mint a játékfilmek.

A legkülönfélébb kérdésköröket járják körül, politika, környezetvédelem, társadalom egyaránt megjelenik a témák között. A korábbi rendezvények tapasztalatai alapján jól látszik, hogy a magyar közönséghez közel állnak a tajvani emberekről szóló őszinte történetek.