Catherine Deneuve francia filmsztár együttérez a szexuális zaklatás áldozataival, ugyanakkor megkérdőjelezte a Weinstein-botrány után a közösségi médiában elkezdődött posztáradat értelmét. Az Egyesült Államokban közben további sztárok ítélték el a szexuális zaklatással és erőszakkal vádolt producert.

A hatvan éve pályán lévő népszerű színésznő, Catherine Deneuve a Huffington Post francia kiadásának adott interjúban beszélt arról, hogy a közösségi médiában elindult posztáradatot szörnyűnek tartja.

Érdekes erről így beszélni? Segít ez? Hozzátesz bármit is? Egyáltalán megoldja a problémát?” - fogalmazta meg kétségeit. Deneuve ugyanakkor hangsúlyozta, hogy együttérez a szexuális erőszak áldozataival, és mint mondta, borzalmas a helyzete azoknak a nőknek, akik erről csak ezen a módon tehettek tanúságot.

Egy másik nyilatkozatában viszont, amelyet a BMF televíziónak adott, nem volt hajlandó pálcát törni Harvey Weinstein felett. Azt mondta, hogy nem hoz erkölcsi ítéletet vele kapcsolatban, és úgy gondolja, a „dolgok kiderülnek”.

Catherine DeneuveForrás: AFP

A The Guardian pénteki cikke szerint Deneuve azt is leszögezte, hogy sem eddig, sem ez után nem mond el semmit arról, hogy

maga áldozata volt-e valaha szexuális zaklatásnak vagy erőszaknak.
Az Egyesült Államokban közben a producer újabb áldozata lépett a nyilvánosság elé: Lupita Nyong'o, a 12 év rabszolgaság Oscar-díjas sztárja a The New York Timesban megjelent véleménycikkében idézte fel,

hogyan erőszakoskodott vele Weinstein több alkalommal is, még színészhallgató korában.

Amikor később a 12 év rabszolgaság premierjén találkoztak, a producer bocsánatot kért tőle.

Ő azonban megfogadta, hogy többé nem dolgozik vele - emlékezett az írásban. Nyong'o hozzátette, a történteket azért osztotta meg most a nyilvánossággal, mert amikor ezeket átélte, még nem tudta, hogy csak egyike volt Weinstein áldozatainak, akik most egymás után fedik fel, amit eddig titkoltak.

Van ereje a számoknak. Köszönöm a nőknek, akik kitálaltak, és nekem is erőt adtak ahhoz, hogy a múltam e szerencsétlen pillanatát felidézzem” - írta a színésznő.

Tom HanksForrás: Collection Christophel/© Imagenation Abu Dhabi FZ / Likely story / Playtone/Imagenation Abu Dhabi Fz / Likel

Tom Hanks szerint Weinstein számára már nincs visszaút. Esete végérvényesen vízválasztóvá vált. A történtekről mindenki úgy fog beszélni, hogy Weinstein előtt és után, a „neve főnévvé és igévé válik”.

Az Oscar-díjas színész ugyanakkor a BBC Newsnak azt mondta, nem érzi, hogy felelős lenne azért, mert ő is részese volt annak a hollywoodi gépezetnek, amely megengedte, hogy ilyesmi előfordulhasson.

Ha csak Hollywoodban és a szórakoztatóiparban fordulna elő szexuális zaklatás, egyetértenék, de nem erről van szó, ez beépült a társadalmi szabályokba” - mondta, hozzátéve, hogy ahol a férfiak kezében van a hatalom, mindig vannak ilyen szexuális ragadozók, akik a női beosztottjaikat zaklatják, és ez így folyik a meleg közösségben is.

Hanks úgy vélte,

a szexuális visszaélés problémája széles körben elterjedt.

Azt mondta, minden áldozatot meg kell hallgatni, és a vezető pozícióban lévőknek a konzekvenciákat levonva be kell tartaniuk az abból következő új szabályokat. Olyan etikai kódexre van szükség minden munkahelyen, amely pontosan kijelöli, hogy milyen viselkedést vár el a cég minden alkalmazottjától.