Weinstein lefizette asszisztensét, aki zaklatással vádolta

2017.10.24. 14:32

Egy Financial Timesban megjelent interjú alapján Harvey Weinstein 165 200 dollárral (43,3 millió forint) és egy titoktartási megállapodással hallgattatta el csaknem húsz évvel ezelőtt egyik asszisztensét, miután a nő szexuális zaklatással vádolta meg a filmproducert. A producer ügyében megszólalt két újabb filmsztár, George Clooney és Matt Damon is.

A brit Zelda Perkins a Financial Times című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy 1998-ban írta alá a titoktartási megállapodást, nem sokkal az után, hogy szexuális zaklatással vádolta meg Weinsteint.

A nő elmondása szerint a filmmogul annak idején többször is masszázst kért tőle, és megpróbálta berántani az ágyába. Az nő eleinte azért nem beszélt a történtekről, mert sikerült elérni, hogy szégyenletesnek érezze a férfi tettének elárulását.Perkins azbután merte csak megvádolni a fimmogult, hogy egy kolléganője elmondta neki, Weinstein őt is zaklatta. A két nő kártérítést követelt, és végül 330 500 dollárt kaptak, amelyet egyenlően elosztottak. Ugyanakkor titoktartási megállapodást is aláírattak velük, amely hallgatásra kötelezte őket.A szerződés megszegése miatt Perkinst az összeg visszafizetésére, de akár kártérítésre és a megállapodásban foglalt egyéb kikötések teljesítésére is kötelezhetik.
Nyilvánosan akarom megszegni a titoktartási megállapodást” - mondta a nő a Financial Timesnak. Mint fogalmazott: amíg ezt nem lépi meg valaki, addig nem derül ki, hogy micsoda gyalázatos megállapodások ezek, és micsoda börtönbe zárják az áldozatokat”.Perkins szerint a producer annak idején alsónadrágra vetkőzve kérte őt, hogy masszírozza meg, amikor kettesben voltak a szállodai szobákban. A nő vallomása egybecseng számos hollywoodi színésznő, mások mellett Lupita Nyong'o és Gwyneth Paltrow állításaival, amelyek szerint Weinstein masszázst kért tőlük.

Perkins azt is elmondta, hogy többször is neki kellett ébresztenie a filmmogult reggelente, amikor is a férfi megpróbálta berántani az ágyba.

Hétfőn George Clooney és Matt Damon hollywoodi sztárok is megszólaltak a producer ügyében, aki karrierjük felívelésében játszott döntő szerepet. Az Oscar-díjas Damon az ABC Newsnak elmondta,

elég volt öt percet eltölteni Weinsteinnel, hogy kiderüljön, milyen erőszakos”.

Matt DamonForrás: AFP

Azt is tudta, hogy „nőfaló” volt. Elismerte, hogy barátja, Ben Affleck elmesélte neki, hogy viselkedett a producer Gwyneth Paltrow-val. Damon a színésznővel később együtt játszott A tehetséges Mr. Ripley-ben, de nem kérdezte meg tőle, mi történt.
Nem lettem volna Weinstein felesége, bár fogalmam sem volt soha, hogy mit művelt a nőkkel” - mondta Damon.

A szintén Oscar-díjas Clooney sem tudott azokról a dolgokról, melyekkel Weinsteint vádolják, és reméli, a történtek „vízválasztóul” szolgálnak társadalomban.

George ClooneyForrás: Getty Images/2017 Getty Images/Jeff Spicer


Clooney a Good Morning America című műsorban elmondta, hogy a producer dicsekedett neki, hogy hány színésznővel volt viszonya, ám Clooney sosem hitt neki.A filmmogul a botrány kirobbanása óta tagadja a másik fél beleegyezése nélküli szexuális együttlétre vonatkozó vádakat. Ugyanakkor korábbi bocsánatkérésében elismerte, hogy a múltban sok fájdalmat okozott kollégáinak viselkedésével. A Financial Timeshoz eljuttatott közleményében pedig úgy fogalmazott, hogy soha semmilyen formában nem alkalmazott megtorlást azokkal a nőkkel szemben, aki visszautasították a közeledését”.Rose McGowan színésznő azt állítja, hogy 100 ezer dollárról szóló megállapodást kötött Weinsteinnel 1997-ben, a Sundance Filmfesztivál ideje alatt egy hotelszobában történt állítólagos incidenst követően.
A 65 éves Weinstein elleni szexuális zaklatási vádak ügyében a londoni, a New York-i és a Los Angeles-i rendőrség után New York állam főügyésze is vizsgálatot indított hétfőn.