Megerősítették a biztonsági intézkedéseket az oroszországi mozikban a Matilda című film bemutatója alkalmából - közölte a moszkvai premier előtt az egyik legnagyobb orosz filmforgalmazó.

Alekszej Ucsityel rendező filmje, amely az utolsó orosz cár, II. Miklós és Matilda Kseszinszkaja balerina szerelmi románcáról szól, iváltotta a hagyománytisztelő ortodoxok haragját. A film ellenzői szerint a Matilda "méltatlan" képet fest az 1918-ban a bolsevikok által kivégzett és az ortodoxok által vértanúként tisztelt cárról.
Megerősített biztonsági intézkedések lesznek, amelyek előreláthatólag csak a vetítés első hétvégéjére vonatkoznak - mondta újságíróknak Alekszej Rjazancev, a Karo Premiere filmforgalmazó cég igazgatója.
A film levetítését vállaló mozikat megfenyegették, a fenyegetések ügyében folyik a rendőrségi nyomozás - tette hozzá Rjazancev.

A legnagyobb orosz filmszínházak biztonsági okokra hivatkozva szeptemberben lemondtak a Matilda vetítéséről. Alekszej Ucsityel rendező felszólította a rendvédelmi szerveket, hogy gondoskodjanak a filmjét vetítő mozik biztonságáról.

Alekszej Ucsityel a Matilda című film egyik sajtótájékoztatójánForrás: AFP/Sputnik/Alexandr Kryazhev

Ortodoxok kis csoportja, kezükben az orosz ortodox egyház által szentté avatott II. Miklóst ábrázoló szentképekkel csendben gyülekeztek kedd este a szentpétervári Marijinszkij színház előtt, ahol a film premierjét tartották.
Ez a film kitaláció és szentségtörés. Sérti az erkölcsünket - mondta az egyik tüntető, Vlagyimir Vasziljev.

Négy embert - közöttük egy ultraortodox aktivistát - őrizetbe vettek szeptemberben, azzal a gyanúval, hogy felgyújtottak egy autót a rendező ügyvédjének háza előtt. Előzőleg Molotov-koktélt dobtak Ucsityel szentpétervári filmstúdiójába és egy jekatyerinburgi moziba. Ebben az uráli városban végezték ki a cárt és a családját.