Los Angelesben mutatták be először a templombezárásokról szóló magyar filmet

2017.10.30. 10:55

A Los Angeles-i La Femme nemzetközi fesztivál közönsége ismerhette meg elsőként az A hit kiárusítása (Foreclosing on Faith) című dokumentumfilmet, amelyet a vatikáni rádió magyar adásának munkatársa, Somogyi Viktória és az Emmy-díjas Jeff MacIntyre amerikai operatőr-producer készített.

A dokumentumfilm az Egyesült Államokban riasztó méretű és gyorsaságú templombezárásokat mutatja be: pontosan elemzi az okokat, leginkább ugyanis a pénz miatt zárják be a templomokat, és aprólékosan feltárja a hívők néhol hősies küzdelmét a templomokért.
Somogyi Viktória azt mondta, az Egyesült Államokban immár történelmi méreteket ért el a katolikus templomok bezárása, pedig ezek a plébániák a közösségi élet terei is, és minden egyes alkalommal, amikor bezárnak egy-egy templomot, a közösség egy része belerokkan.
Somogyi Viktória szerint a filmben az új évezred Dávid és Góliát története rajzolódik ki.
A filmben amerikai magyar plébániák kálváriájáról is szó esik. Drámai vallomások elevenítik fel a clevelandi magyar katolikus templom megmentéséért folytatott küzdelmet, amely egyébként győzelemmel ért véget, a templom ugyanis megmenekült a bezárástól.
A film létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) mellett a Magyar Média Mecenatúra Program Ember Judit-pályázata támogatta 10 millió forinttal.
A La Femme nemzetközi filmfesztivált 2005-ben alapították és a filmipar női alkotóit - operatőröket, rendezőket - hivatott támogatni.