Tiszteletbeli Oscart kap Alejandro González Inárritu

2017.10.30. 14:07

Tiszteletbeli Oscar-díjjal jutalmazza az amerikai filmakadémia novemberben a mexikói filmrendezőt, Alejandro González Iñárritut Carne y Arena (Hús és homok) című virtuálisvalóság-filmjéért, amely a cannes-i filmfesztiválon debütált.

A film a Sonora-sivatagon át az Egyesült Államokba tartó közép-amerikai és mexikói bevándorlókról szól. A filmakadémia indoklásában kiemelte Inárritu filmjének „látomásos és élményszerű történetmesélését".
A nézők virtuálisvalóság-headsetet viselnek a hat és félperces film alatt - így egy teljesen új látványvilág tárul eléjük. 
John Bailey, az amerikai filmakadémia elnöke úgy értékelte, hogy Inárritu és operatőre, Emmanuel Lubezki „új ajtókat nyitott a filmes érzékelésben", a Carne y Arena „mélyen érzelmes és fizikailag magával ragadó mű, amely bevezet a kora hajnalban a sivatagon át Amerikába tartó bevándorlók világába".
Iñárritu 2016-ban kapta meg a legjobb rendező Oscar-díját A visszatérő című, Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott filmjéért, egy évvel korábban pedig Birdman című alkotása elnyerte a legjobb film Oscarját.
A mexikói rendező és Lubezki november 11-én, az amerikai filmakadémia kormányzóinak 9. díjátadóján veheti át a tiszteletbeli Oscar-díjat. Ilyen tiszteletbeli Oscar-díjat legutóbb 1996-ban kapott a Toy Story.