Újabb díjakat nyert Török Ferenc filmje, az 1945

Szabó Kimmel Tamás és Rudolf Péter az 1945 című filmben
Vágólapra másolva!
Miami, Berlin, Budapest, Washington, Jeruzsálem, San Francisco, Freistadt, Vlissingen és Temesvár után újabb két nemzetközi filmfesztiválon díjazták Török Ferenc legutóbbi rendezését.
Vágólapra másolva!

Az 1945 című film kapta a bécsi zsidó film fesztivál közönségdíját a hétégén. A fesztiválon 55 alkotást mutattak be, az 1945 volt a nyitófilm.

Múlt vasárnap a belgiumi Waterlooban rendezték meg a történelmi filmek fesztiválját (Waterloo Historical Film Festival), ahol a kritikusok zsűrije a legjobb film díjával jutalmazta a magyar alkotást.

Szabó Kimmel Tamás és Rudolf Péter az 1945 című filmben Fotó: Szilágyi Lenke / Katapultfilm

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

Nagy-Kálozy Eszter és Sztarenki Dóra az 1945 című filmben Forrás: Szilágyi Lenke

A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor írta a rendező közreműködésével, az operatőr Ragályi Elemér, a zeneszerző Szemző Tibor volt. Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült.

Rudolf Péter és Szarvas József az 1945 című filmben Forrás: Katapult Film

Az 1945 világszerte kiemelkedő siker a filmfesztiválokon: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanic-on is. Meghívta programjába a nagy presztízsű Edinburgh-i és a jeruzsálemi filmfesztivál is, utóbbin a Yad Vashem Intézet díjával tüntették ki, San Franciscóban a kritikusok díját és a közönségdíjat is elnyerte. A freistadti filmfesztiválon a legjobb játékfilm díját kapta, a Temesváron megrendezett közép- és kelet európai filmszemlén a fődíjjal jutalmazták, és legutóbb a hollandiai Vlissingen fesztiváljáról hozta el a fődíjat.