Újabb díjakat nyert Török Ferenc filmje, az 1945

2017.10.30. 14:45

Miami, Berlin, Budapest, Washington, Jeruzsálem, San Francisco, Freistadt, Vlissingen és Temesvár után újabb két nemzetközi filmfesztiválon díjazták Török Ferenc legutóbbi rendezését.

Az 1945 című film kapta a bécsi zsidó film fesztivál közönségdíját a hétégén. A fesztiválon 55 alkotást mutattak be, az 1945 volt a nyitófilm. 

Múlt vasárnap a belgiumi Waterlooban rendezték meg a történelmi filmek fesztiválját (Waterloo Historical Film Festival), ahol a kritikusok zsűrije a legjobb film díjával jutalmazta a magyar alkotást.

Szabó Kimmel Tamás és Rudolf Péter az 1945 című filmbenFotó: Szilágyi Lenke / Katapultfilm

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket.

Nagy-Kálozy Eszter és Sztarenki Dóra az 1945 című filmbenForrás: Szilágyi Lenke

A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor írta a rendező közreműködésével, az operatőr Ragályi Elemér, a zeneszerző Szemző Tibor volt. Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült.

Rudolf Péter és Szarvas József az 1945 című filmbenForrás: Katapult Film

Az 1945 világszerte kiemelkedő siker a filmfesztiválokon: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanic-on is. Meghívta programjába a nagy presztízsű Edinburgh-i és a jeruzsálemi filmfesztivál is, utóbbin a Yad Vashem Intézet díjával tüntették ki, San Franciscóban a kritikusok díját és a közönségdíjat is elnyerte. A freistadti filmfesztiválon a legjobb játékfilm díját kapta, a Temesváron megrendezett közép- és kelet európai filmszemlén a fődíjjal jutalmazták, és legutóbb a hollandiai Vlissingen fesztiváljáról hozta el a fődíjat.