Örökre kizárta soraiból az Amerikai Producerek Céhe Harvey Weinsteint

2017.10.31. 10:40

Az Amerikai Producerek Céhe örökre kizárta soraiból a zaklatással és erőszakkal vádolt Harvey Weinsteint.

A szervezet hétfőn bejelentette, hogy Harvey Weinstein ugyan lemondott tagságáról, de a céh úgy döntött, hogy örökre kizárja soraiból. Hangsúlyozták, hogy ilyen jellegű lépésre még soha nem kényszerültek.
A céh október közepén kezdeményezte az amerikai filmmogul tagságának törlését, rögtön az után, hogy az amerikai filmakadémia kizárta soraiból a 65 éves producert.
A több mint ötezer taggal rendelkező szervezet már akkor úgy döntött, hogy szexuális erőszak elleni munkacsoportot hoz létre, mely a "rendszerszintű és gyakori problémát" kutatja és megoldásokat dolgoz ki, mert "azonnali akcióra van szükség az egész iparág részéről".A céh 2013-ban a Weinstein fivéreket, Harvey-t és Bobot tüntette ki legnagyobb elismerésével, a Milestone-díjjal, amelyet azoknak ítélnek oda, akik munkájukkal történelmi jelentőségűt alkottak. A díjat - mások mellett - Walt Disney, Steven Spielberg és James Cameron vihette haza.

Harvey Weinstein, a szexuális zaklatással vádolt amerikai filmproducerForrás: Getty Images/WireImage/Jeffrey Mayer


A The New York Times és a The New Yorker október eleji tényfeltáró riportjai nyomán az elmúlt hetekben nők tucatjai, köztük olyan hollywoodi sztárok, mint Angelina Jolie vagy Gwyneth Paltrow, valamint európai színésznők is arról számoltak be a nyilvánosság előtt, hogy Harvey Weinstein szexuálisan zaklatta őket, több nő nemi erőszakkal is megvádolta a befolyásos hollywoodi producert. Az egyikük Rose McGowan színésznő.
A New York állam és New York rendőrsége, valamint a londoni rendőrség is vizsgálatot indított a felmerült vádak alapján.