Magyar filmeket mutatnak be Bukarestben

Kincsem
Vágólapra másolva!
Kilenc nagyjátékfilm, kísérleti és dokumentumfilmek, animációk és rövidfilmek szerepelnek a 11. Bukaresti Magyar Filmhét programjában, amelyet november 12. és 19. között rendeznek a román fővárosban.
Vágólapra másolva!

A Balassi Intézet bukaresti központja által szervezett seregszemle célja bemutatni a legfrissebb magyar filmtermést.

Nyitófilmként a Török Ferenc rendezte 1945 című alkotást láthatja a közönség.

A vetítésen részt vesz a film forgatókönyvírója, Szántó T. Gábor is, aki utóbb előadást is tart a bukaresti Színház és Filmművészeti Egyetem diákjainak.

Moziplakát az 1945 című filmhez Forrás: KatapultFilm

A Filmhét programja egy kiállítással kezdődik, amely az 1945 forgatásán Szilágyi Lenke fotóművész által készített werkfotókat mutatja be. A tárlat megnyitóját a Kozma Orsi Quartett jazzkoncertje követi.

A Bukaresti Magyar Filmhéten vetítik a legnézettebb magyar játékfilmet, a Kincsemet is, amelyet Herendi Gábor rendező jelenlétében mutatnak be.

A Kincsem hirdetése az idei cannes-i filmvásáron Forrás: Onozó Róbert

A román fővárosban lesz Madarász Isti is, akinek a Hurok című filmjét vetítik.

A programban szerepel a Rohonyi Gábor és M. Kiss Csaba rendezte Brazilok, valamint a Magyarország által tavaly Oscar-díjra jelölt Tiszta szívvel, amelyet Till Attila jegyez.

Tiszta szívvel karakterplakát Forrás: A Company Hungary

Bemutatják a Vranik Roland rendezte Az állampolgárt, valamint Kostyál Márk Kojotját. Levetítik Gigor Attila a Kút című filmjét szintén a rendező és Kiss Wanda vágó jelenlétében. A Filmhét egy "nemzedéki közérzetfilmmel", a Tiszeker Dániel rendezte #sohavégetnemérős című játékfilmmel zárul.

A dokumentumfilmes programban megtekinthető Bereczki Csaba Soul Exodusa, valamint a Francisco Escalanté által készített Gyerünk, gyerekek!. Mindkettőt a rendezők jelenlétében vetítik.

Minden évben egy-egy magyar filmfesztivál is bemutatkozik Bukarestben, az idén a BuSho - Budapest Short Nemzetközi Rövidfilmfesztivál lesz a vendég.

Bemutatják az idei fesztivál legjobb magyar filmjeit és a díjnyertes alkotásokat, valamint a BuSho nagydíját elnyerő magyar alkotást, a Welcome című kisjátékfilmet.