A The New York Times-nak nyilatkozva Mark Hamill elmesélte, hogy sokat hezitált, elvállalja-e újra a Star Wars jedi-szerepét. A döntésben végül Harrison Ford segített neki.

Mark Hamill 25 éves volt, amikor George Lucas kiválasztotta Luke Skywalker szerepére. Az ébredő Erő előkészületeinél pedig már elmúlt 60 éves, így azt gondolta, senki nem lesz kíváncsi egy agg akciósztárra, sőt, egyenesen nevetségessé válhat az általa megszemélyesített karakter az idő múlásával.
Rettentően beijedtem" – mondta Hamill a The New York Times-nak.

Miután Carrie Fisher igent mondott a folytatásra, Hamill abban bízott, Harrison Ford úgyis visszautasítja a filmet. Csakhogy Ford is elvállalta, hogy újrázzon Han Solóként, ezért némi töprengés után Hamill is úgy döntött, újra Skywalkerré válik.Elképzelhetetlen lett volna, hogy egyedül én mondok nemet. Én lettem volna a leggyűlöltebb ember a rajongók körében" – mondja Hamill.

A színész egyébként jóval korábban ismét magára öltötte a jedi-gúnyát. Ed Solomon forgatókönyvíró számolt be Twitter-oldalán arról, hogy Hamill egy haldokló kisfiú kívánságát teljesítve Luke Skywalkerként látogatta meg az ifjú rajongót.


Az már más rajongókkal folytatott Twitter-beszélgetésből derült ki, hogy van egy jelenet A Birodalom visszavág-ban, ami a mai napig bosszantja Hamillt.
A film elején, amikor Luke kiszabadul az őt zsákmányként fogva tartó wampa barlangjából, Skywalker levágja a rátámadó lény karját.

Hamill szerint az eredeti koncepció az volt, hogy Luke csupán megsebesíti az állatot, de nem kínozza, pláne nem öli meg. Márpedig a csonkolás valószínű következménye az, hogy a wampa elvérzett. Hamill szerint az efféle erőszak idegen az ifjú Skywalker karakterétől.
Amikor felvettük a jelenetet, meglóbáltam a fénykardomat a kamera felé (a lény nem szerepelt a felvételen), pusztán azért, hogy elijesszem a lényt. Elborzadtam, amikor láttam a kész jelenetet: az amputációt és a szükségtelen kegyetlenséget. A wampa csak éhes volt, nem gonosz. Luke sosem tenne ilyet" – posztolta a Twitterre Hamill.

Hogy aztán az idősödő Luke Skywalker mennyire maradt humánus karakter, az kiderül december közepén a mozikban, amikor bemutatják Az utolsó Jedik című hetedik SW-részt.