Catherine Deneuve bocsánatot kért a zaklatások áldozataitól

2018.01.15. 13:51

Bocsánatot kért a szexuális zaklatások áldozataitól Catherine Deneuve, miután a francia sajtóban és a közösségi médiában is számos kritikát kapott, amiért egy nyílt levél aláírói között szerepelt, akik szerint a zaklatási ügyek elleni kampány túl messzire ment.

A színésznő azt írta, sajnálja, ha megbántotta azokat, akik áldozataivá váltak a "förtelmes" zaklatási ügyeknek.

Deneuve a múlt héten adta nevét egy száz befolyásos nő - köztük írók, előadók, tudósok - által aláírt nyílt levélhez, amely szerint a férfiakat hagyni kell, hogy szabadon "ostromolhassák a nőket".

Hangsúlyozták, hogy a "nemi erőszak bűntény, de a makacs vagy ügyetlen flörtölés nem az, és a nők körüli legyeskedés sem macsó agresszió".

A színésznő és társai szerint a férfiak elleni feljelentéskampány csak az álszent erkölcscsőszök és a vallási fanatikusok malmára hajtja a vizet.Elismerték, hogy a Weinstein-botrány nyilvánosságra kerülése elindította a párbeszédet a nőket érintő hátrányos megkülönböztetésről, és szükségszerű volt, hogy kiderüljön, egyes férfiak hogyan használják ki hatalmukat. Ugyanakkor az aláírók úgy vélték, a vádak elszaporodása túl messzire vezet.

Megbüntetik a férfiakat, arra kényszerítik őket, hogy felmondjanak, holott egyetlen vétkük, hogy megérintettek egy térdet vagy megpróbáltak csókot lopni. Egyes férfiakat azért hurcoltak meg, mert bizalmas témákról beszéltek egy üzleti ebéden vagy szexuális töltetű üzenetet küldtek egy olyan nőnek, aki nem viszonozta az érdeklődésüket" - írták a szövegben. Az aláírók szerint a nőjogi kampányokon felbuzdulva sokszor megalapozatlan vádakkal ártatlan férfiakat küldenek a "mészárszékre", ahelyett hogy a nőknek segítenének abban, hogy önállóbak legyenek. 

Catherine Deneuve a 67. Berlini FilmfesztiválonForrás:Britta Pedersen/DPA

Az aláírók szerint a #metoo-hoz hasonló kezdeményezések célt tévesztettek és a szexuális szabadság ellen dolgoznak.

Megvédjük a férfiak jogát az ostromlásra, mert ez elengedhetetlen része a szexuális szabadságnak" - írták. Hozzátéve, hogy a nők sem találják meg a helyüket abban a feminizmusban, amely túlmutat a hatalommal való visszaélés leleplezésén, és leginkább a férfiakkal és a szexualitással szembeni gyűlöletet táplálja.

Feminista aktivisták azonban úgy értelmezték, hogy ezzel a hozzáállással Deneuve és a többiek trivializálják a szexuális erőszakot - ismertette a BBC News hétfőn.
A Le Monde-ban megjelent levél azzal érvelt, hogy miközben a hatalmukkal visszaélő férfiak ellen törvényesen fel kell lépni, a feljelentgetések lassan parttalanná válnak.

Sokan úgy állították be Deneuve-öt és társait, mint akik szexuális ragadozóknak és pedofiloknak (egyértelműen Roman Polanskira célozva) falaznak. 

Caroline de Haas nő jogi aktivista és mintegy harminc másik aláíró levele szerint Deneuve-ék vissza akarják építeni a hallgatás falait, amelyek mögött a szexuális bűncselekmények továbbra is büntetlenül folythatnak. 

Marlene Schiappa, a női egyenjogúságért felelős államtitkár arra emlékeztetett, hogy a francia törvények szerint a szexuális zaklatás a közlekedési járműveken egyenesen bűncselekménynek számít, amely három év börtönbüntetéssel vagy 75 ezer euró büntetéssel jár.

Deneuve a vasárnapi Liberation-ban kiadott közleményében már sajnálkozását fejezte ki az áldozatoknak, akiket a Le Monde-ban publikál levél megbánthatott. "Ők, de csakis ők azok, akitől bocsánatot kérek" - hangoztatta a színésznő, aki ugyanakkor az olyan eseteket is túlzásnak tartja, mint Kevin Spacey kivágása A világ összes pénze című filmből. Úgy gondolja, az efféle purifikátori akciók a művészetek cenzúrázásához vezetnek. 

Legközelebb Leonardo da Vinci-t pedofilnak nevezzük és elpusztítjuk a műveit. Levesszük Gauguin képeit a múzeumok faláról. Elpusztítjuk Egon Schiele rajzait. És összetörjük Phil Spector lemezeit"

- fakadt ki Deneuve.