A most 83 éves Brigitte Bardot a szexuális forradalom egyik ikonjaként vonult be a kultúrtörténetbe. A prüdériát leromboló szerepeiről híres színésznő most megszólalt a filmipari szexbotrányok ügyében. Szerinte a #MeToo-hoz hasonló kezdeményezések álszent módon akarják beállítani a férfiak közeledését.

Az És Isten megteremté a nőt sztárja a Paris Match-nak nyilatkozva beszélt a saját tapasztalatairól, és arról, mit gondol azokról a hollywoodi színésznőkről, akik szerinte többnyire csak a saját szégyenüket leplezik, amikor zaklatásról beszélnek.


A legtöbb színésznő húzd meg-ereszd meg játékot folytat a producerekkel egy szerep kedvéért. Aztán, amikor az ilyesmi szóba kerül, akkor azt állítják, hogy zaklatták őket. Soha nem voltam áldozata szexuális zaklatásnak. És kifejezetten vonzónak tartottam, ha a férfiak azt mondták, szép vagyok, vagy ha azzal jöttek, milyen szép kis hátsóm van. – mondta Bardot, akit az 1950-60-as években – a mai ágyjelenetekhez képest ártatlan – a meztelenséggel „sokkoló”, merész szerepei miatt sokan a romlottság megtestesítőjének is tartottak.
A színésznő nem vonja kétségbe, hogy a filmiparban ne lennének valódi szexuális bűncselekmények, valódi áldozatokkal, de véleménye szerint a nőjogi kezdeményezések mellé álló hangadó színésznők többsége „álszent és nevetséges".

Bardot az 1969-es Les Femmes c. filmbenForrás: AFP

A filmezéstől 1973-ban visszavonult, azóta főleg állatjogokért küzdő Bardot nem az egyetlen francia sztár, aki erőteljesen kritizálja a #MeToo-t és a Time's Up-ot. Nemrég Catherine Deneuve – és 100 másik prominens francia nő – írt alá egy nyílt levelet, amelyben kiálltak a férfiak hódításhoz való jogáért, mivel úgy tartják, a szexuális visszaélésekkel szemben indított nőjogi kampányok célt tévesztettek és büntetik a férfiként viselkedő férfiakat.

Deneuve később elnézést kért a szexuális visszaélések áldozataitól, de fenntartja a véleményét, hogy a kritizált kezdeményezések ártanak az egészséges szexualitásnak.