Lehet, hogy plágium az Oscar-favorit A víz érintése

A víz érintése (Sally Hawkins)
Vágólapra másolva!
Guillermo del Toro 13 Oscar-díjra jelölt A víz érintése című filmjének ötlete "nyilvánvalóan" a néhai Paul Zindel Pulitzer-díjas író egy 1969-es darabjából származik - állítja Zindel fia, hagyatékának gondozója.
Vágólapra másolva!

David Zindel, az amerikai színdarabíró fia a The Guardian című brit napilapban annak a véleményének adott hangot, hogy A víz érintésé-nek elkészítéséhez engedély nélkül használták fel Paul Zindel egy darabját, amit ötven éve Let Me Hear You Whisper címmel mutattak be televíziós produkcióként.

A film gyártója, a Fox Searchlight közleményében tagadta, hogy a film rendezője és társ-forgatókönyírója, Guillermo del Toro valaha látta volna Zindel darabját.

- hangsúlyozta a stúdió hozzátéve, hogy szívesen ülnek le megbeszélni a kérdést a Zindel családdal.

Paul Zindel színműve egy kutatólabor takarítónőjéről szól, aki érzelmi kapcsolatba kerül egy fogva tartott delfinnel és megpróbálja megmenteni.

- írta Zindel egy emailben a Guardiannek.

A kritikusok körében is elismerést aratott, a velencei filmfesztivál fődíjával kitüntetett A víz érintése forgatókönyvén del Toro mellett Vanessa Taylor dolgozott. A rendező korábban elmondta, hogy a film ötlete "egy gondnokról szól, aki elrabol egy kétéltű embert egy titkos kormányzati létesítményből" egy Daniel Kraus regényíróval - a film egy producerével - való beszélgetés alatt merült fel. Kraus honlapja szerint a film az általa és Del Toro által kitalált eredeti alapötlet nyomán született.

A víz érintésé-ben is egy takarítónő a főszereplő (Sally Hawkins), aki a hatvanas években egy baltimore-i laboratóriumban dolgozik, ahol beleszeret egy tengeri teremtménybe és megkísérli megmenteni. A film kreatív stábja eredeti ötletként tálalta a produkciót, és nem tett említést inspirációként Zindel darabjára.

A hasonlóságokat Zindel rajongói vetették fel a közösségi médiában, az író fia is ennek nyomán tett lépéseket és állt a nyilvánosság elé.

Mindkét történetben egy laboratóriumban éjszakai műszakban dolgozó takarítónő a főszereplő, aki beleszeret egy vízi lénybe, egy titokzatos tudományos kísérlet alanyába. Mindkét nő élelmet visz a lénynek, így teremt vele kapcsolatot, és mindketten felmosóronggyal táncolnak a víztartálya előtt egy szerelmes dallamra. Mindketten megtanulnak kommunikálni a lénnyel, és mindkét laboratórium érintett titkos katonai műveletekben. Mindkét főhős rájön, hogy végezni akarnak a lénnyel, és mindkét laborban szóba kerül az "élveboncolás" is. A takarítónők mindkét produkcióban meg akarják menteni a lényt, és szennyestartóban akarják kicsempészni a laborból.

A víz érintése (Sally Hawkins) Forrás: Fórum Hungarry/Kerry Hayes

Hasonlóságot mutat, hogy mindkét takarítónőnek van segítőtársa, a darabban Danielle, Del Toro filmjében pedig Octavia Spencer alakításában Zelda.

A The Guardian szerint ugyanakkor jelentős különbségek is vannak a két mű között: Del Toro főhőse, Elisa néma és jelnyelven kommunikál a lénnyel. Újabb eltérés, hogy Elisa meleg barátja is fontos szerepet játszik a filmben. Továbbá másként is végződik a két történet.

Paul Zindel 2003-ban hunyt el, Pulizter-díját 1971-ben kapta A gammasugarak hatása a százszorszépekre című színművéért.

Bonnie Zindel, az író özvegye felidézte, hogy a Let Me Hear You Whisper férje korai műveinek egyike, amely különösen kedves volt a szívének. Zindel kémiatanárként dolgozott mielőtt írni kezdett, ezért helyezte darabját laboratóriumi környezetbe. A tévés feldolgozást együtt nézték meg a vietnami háború idején. A darab témája férje hitét tükrözte, hogy "a szeretet és nem a háború hozhatja el a világbékét" - mesélte az özvegy.