Woody Allen legújabb filmjét maga alá temetheti a zaklatási vád

Woody Allen 2017. június 8-án az AFI 45. életműdíj-gáláján, ahol Diane Keatont díjazták
Woody Allen 2017. június 8-án az AFI 45. életműdíj-gáláján, ahol Diane Keatont díjazták
Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb a botrány Woody Allen körül. Bár a rendező már 25 évvel ezelőtt tisztázta magát nevelt lánya molesztálási vádjai alól, Dylan Farrow folyamatos kampánya a 82 éves rendező ellen számos színészt győzött meg arról, hogy Allen nem méltó arra, hogy közösséget vállaljanak vele. Most úgy tűnik, a Weinstein-botrány okán felerősödő amerikai filmes öntisztulási folyamat teljesen maga alá temeti Woody Allent: a New York Post információi szerint a film forgalmazója kihátrál a Rainy Day in New York mögül.
Vágólapra másolva!

A Post anonimitást kérő filmes forrásai szerint a forgalmazó Amazon nem kívánja mozikba vinni Woody Allen új filmjét.

– mondta az egyik filmes szakember a New York Postnak.

Bár az érintettek – beleértve az Amazon illetékeseit – egyelőre nem erősítették meg a Post értesülését, az biztos, hogy Woody Allen gondban van. A rendezőnek eddig soha nem jelentett gondot, hogy filmjeihez Hollywood legnagyobb neveit elhívja, az utóbbi hetekben viszont színészek tömege jelentette ki: már bánja, hogy a rendezővel dolgozott és nem is óhajt a jövőben filmjeiben szerepelni.

Márpedig Woody Allen továbbra is forgatni szeretne, már újabb filmjét készíti elő, csakhogy
„gondban van a szereplőválogatással” – fogalmazott egy másik szakember a New York Postnak.

A botrány 25 évvel ezelőtt robbant, amikor (az akkor 7 éves) Dylan Farrow arról számolt be, hogy 1992-ben nevelőapja molesztálta connecticuti otthonukban. 1993-ban a hatóságok semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy a rendező valóban zaklatta volna nevelt lányát. Az A-kategóriás sztárok sem adtak hitelt Farrow szavainak, hiszen úgy tűnt, az egész vádaskodás amiatt van, hogy Woody Allen összemelegedett Woody Allen akkori társának, Mia Farrow másik (akkor 19 éves) nevelt lányával, Soon-Yi Previnnel, akit később feleségül is vett. Azaz úgy tűnt (és tűnhet sokak számára most is), hogy az egész ügy egy viharos szakítás következménye: Mia Farrow Woody Allen indított bosszúhadjáratához használta fel befolyásolható gyermekét. Ezt nagyjából igazolja az is, hogy egy másik közösen nevelt gyermek, Moses Farrow több ízben azt vallotta, hogy őt is megpróbálta az anyjuk Allen ellen fordítani, illetve hogy szemtanúja volt annak, ahogy Mia Farrow arra tanítja Dylant, hogy nevelőapjuk veszélyes szexuális ragadozó.

A MeToo és Time's Up kampányok viszont ismét nagyobb fényt vetítettek a rendezővel kapcsolatos vádakra, Dylan Farrow sorozatosan szerepel a médiában, nem csupán Allent, de az egész filmes szakmát célba vette, olyannyira, hogy egyes színészeket személyesen vádol meg azzal, hogy még mindig kitartanak Woody Allen mellett.

Az efféle „nyilvános megszégyenítést” elkerülendő színészek sora tagadta meg a rendezőt, a Postnak megszólaló egyik filmes szakember szerint lassan „menő dolog” lesz nyilvánosan szégyenkezni Woody Allen miatt.

Woody Allen 2017. június 8-án az AFI 45. életműdíj-gáláján, ahol Diane Keatont díjazták Forrás: AFP/2017 Getty Images/Kevin Winter

Dylan Farrow mindeközben folytatja kampányát, legutóbb Justin Timberlake-t vádolta álszenteskedéssel, mivel a sztár az idei Golden Globe-gálán a Time's Up kitűzőjét viselte, de szerepelt a rendező 2017-es Wonder Wheel - Az óriáskerék című filmjében, és még nem kért bocsánatot „tévedéséért”.

– írta Timberlake Twitterére Farrow.

A Postnak megszólaló szakemberek szerint Woody Allen egyértelműen egy boszorkányüldözés áldozata, a Weinstein-botrány óta, ha valaki nem szólal meg elítélően a szexuális zaklatók ellenében, akkor az jóformán keresztet vethet a karrierjére. S mivel Farrow olyan hadjáratot indított a nőjogi kezdeményezések mögé bújva, a megcélzott személyek előbb-utóbb kénytelenek az „elvárt” módon állást foglalni.

– állítja a Post cikkében megszólaló egyik anonim szakember. Persze többen kitartanak Woody Allen mellett, vagy hallgatással (például Meryl Streep és Sean Penn) vagy felemás nyilatkozatokkal (Cate Blanchett), esetleg támogató kijelentésekkel, mint legutóbb Alec Baldwin vagy Diane Keaton, aki úgy fogalmazott: