Európában is hódít az új dress code: a brit filmes gálán is feketébe öltöznek a sztárok

Vágólapra másolva!
A legrangosabb brit filmes díjátadót is utolérte a Golden Globe-gálával indult, a nőket érő szexuális visszaélések ellen feketével tiltakozó "divathullám". A Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) díjátadóján a nők (jelöltek és vendégek) is fekete színű ruháikkal és a különböző nőjogi kezdeményezéseket támogató kitűzőkkel fejezik ki szolidaritásukat.
Vágólapra másolva!

Február 18-án a londoni Royal Albert Hall-ban rendezik meg az idei BAFTA-díjátadót, ahol a filmszakmát képviselő nők és a gála hölgy vendégei egységesen fekete színű ruhákban fognak megjelenni. A kezdeményezés a brit szervezet legfelsőbb szintjétől ered, a BAFTA-vezér Jane Lush tetszését fejezte ki a januári Golden Globe-gála fekete ruhás kezdeményezését illetően.

A Hollywood Reporter értesülései szerint a BAFTA tagjai között kering is egy levél, ami arra szólítja fel a meghívottakat, hogy a londoni eseményen a hölgyek fekete ruhákban jelenjenek meg, a férfiak pedig viseljék valamelyik nőjogi kezdeményezés (MeToo, Time's Up) kitűzőjét.

- fogalmaz a levél.

Az idei jelöltnők (Allison Janney, Annette Bening, Frances McDormand, Margot Robbie, Sally Hawkins, Saoirse Ronan, Kristin Scott Thomas, Lesley Manville és Octavia Spencer) minden bizonnyal tartják magukat a BAFTA kéréséhez, ahogy a Golden Globe-on is feketében jelentek meg.

Igaz, a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezetének januári eseményén nem minden nő viselt feketét, sőt, épp a szervezet elnöke, s így az esemény házigazdája öltött magára színesebb ruhát.

De a fekete viselet sem minden esetben nélkülözte a nőiességet, sőt, egy-egy sztár kifejezetten kihívó ruhában vonult fel a Golden Globe vörös szőnyegén.

Kate Hudson az idei Golden Globe-on Forrás: Getty Images

A BAFTA levelében a szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy a brit nők több mint fele, és a 18-24 éves korosztály csaknem kétharmada elszenvedője munkahelyi zaklatásoknak. A szervezők abban bíznak, hogy a gála lehetőséget ad arra, hogy szélesebb nyilvánosság előtt tiltakozzanak a zaklatások ellen, kiálljanak az áldozatokért, és hogy erőt adjanak ahhoz, hogy a nők kiálljanak magukért.