Angol rendező visz magyar népmesét Texasba

A királylány és az átok
Vágólapra másolva!
Az angol rendező, Peter Strickland rendezésében Magyarországon készült A királylány és az átok (The Cobblers Lot) című film, melynek világpremierje a texasi Oscar-minősítő filmfesztiválon, a SXSW-en (South by Southwest) lesz márciusban. A Magyarországhoz több szállal is kötődő Strickland olyan sikeres filmeket rendezett, mint a Varga Katalin balladája, a Berberian Sound Studio és a The Duke of Burgundy.
Vágólapra másolva!

A Magyarországon több ízben forgató angol rendezőnek a megfelelő történet kiválasztásában Zalka Csenge, népmese-szakértő és mesemondó segédkezett. Így talált rá a rendező magyar népi hagyomány egy sötét darabjára, "A királylány és az átok"-ra, amely illeszkedik a baljós népmeséket feldolgozó antológiába.

A királylány és az átok Forrás: Moviebar Productions

A történetben két testvér versenyez egy hercegnő szívéért. A báty hazudik a hercegnőnek, azzal vádolva öccsét, hogy beleszeretett valaki másba, így a királylánynak a hír hallatán megszakad a szíve majd kisvártatva bele is hal a fájdalomba. Nemsokára azonban feltámad az éjszaka közepén, hogy bosszút álljon a halálát okozó testvéreken...

A film operatőre Győri Márk, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Pintér Anina, vágója Fekete Mátyás, a rendezőasszisztense Páll Zsolt.

A főszereplők olyan elismert magyar színészek, mint Hajduk Károly, Jankovics Péter, az erdélyi színésznő, Fatma Mohamed és Konter László. Feltűnik Gera Marina, Balogh Anna és Koltai Vivien is.

A szegmens angol-magyar koprodukcióban jött létre. Magyar részről Nedeczky Dóra és Turán Eszter producerek dolgoztak rajta. Peter Strickland 2008-ban magyar stábbal, magyar nyelven Erdélyben forgatta a Berlinálén debütált Varga Katalin balladáját, és szintén hazánkban vette fel a The Duke of Burgundy-t.