Hatalmas volt az érdeklődés a Nagy Magyar Filmtesztre

2018.03.01. 09:42

A DUE Médiahálózat a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával és szakmai együttműködésével szervezte meg a Nagy Magyar Filmtesztet, amely elérkezett az országos versenyt lezáró döntőhöz. 2018. február 28-án a döntőbe jutott legjobb 24 versenyző mérte össze filmes tudását a budapesti Akvárium Klubban. Az utóbbi évek közönségsikerei és fesztiváldíjas alkotásai mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatal korosztály egyre jobban érdeklődjön a magyar film kortárs és klasszikus művei iránt. Ezt mutatja az a tény is, hogy mintegy 17 ezer fiatalt mozgósított a Nagy Magyar Filmteszt.

A díjátadón Tóth Béla első helyezettnek Havas Ágnes adta át az értékes fődíjat. A Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója kiemelte: Filmsikerekben gazdag évet tudhatunk magunk mögött, egyre népszerűbbek a magyar filmek a hazai mozikban és nemzetközi viszonylatban is. A Filmalap célja a kezdetektől fogva az, hogy jó magyar filmek szülessenek és a lehető legszélesebb közönséghez, a legfiatalabb generációhoz is eljussanak. Örülünk, hogy a DUE-vel közösen elértük a fiatalokat, egy szórakoztató játék keretében tudtuk felhívni a figyelmüket a magyar filmre, remélhetőleg ezzel is gyarapítva a magyar film rajongóinak táborát. Szép siker, hogy országszerte 17 ezer fiatalt mozgósított a Nagy Magyar Filmteszt. Meggyőződésem, hogy minden résztvevő nyertes, hiszen részese volt egy játéknak és gazdagabbá vált a filmes tudása.

A DUE Médiahálózat a Filmalap támogatásával és szakmai együttműködésével elsősorban a diákokat szólította meg a magyar filmet népszerűsítő játékban. A Nagy Magyar Filmteszt első fordulója, a 24 kérdésből álló, mobilról és számítógépről is elérhető online teszt nagy sikert aratott a fiatalok körében, novembertől január végéig mintegy 17 ezer diák töltötte ki a tesztet. A játék során a klasszikus és az új magyar filmekből egyaránt voltak kérdések, szöveges és képes feladványok is, melyeket szakmabeliek állítottak össze azzal a céllal, hogy átfogó képet adjanak a magyar film legjaváról.

Fontos, hogy a fiatalok ismerjék a magyar filmgyártás remekeit. Nemcsak a mai filmekkel kapcsolatban rendelkezzenek információkkal, hanem a klasszikus művekkel is, amelyeken a mi generációnk is felnőtt. – mondta Kecskés István. A DUE Médiahálózat elnöke hozzátette: A Nagy Magyar Filmteszt Diákoknak nemcsak játék, hanem egy kicsit oktatás is, hiszen a kitöltők megismerkedhettek olyan alkotásokkal is, amelyeket korábban esetleg nem láttak. Bízom benne, hogy ez amolyan kedvcsináló teszt is volt. Reményeink szerint sikerül hagyományt teremtenünk, és a jövőben évről évre megrendezni ez a népszerű edukatív játékot a Magyar Nemzeti Filmalappal.

A döntő során változatos programokkal, sztárvendégekkel, a filmes szakma kiválóságaival találkozhattak a résztvevők. A nagy felkészültséget igénylő verseny mellett vloggertalálkozó, sebesüléseket imitáló maszkmesteri bemutató, kaszkadőr alapfogások elsajátítása, valódi casting-szituáció kipróbálása vagy éppen szerzői jogi kvízjáték várta a résztvevőket. A Magyar Nemzeti Filmalap jóvoltából az aulában és a kisteremben ismert, jelentős magyar filmalkotásokat tekinthettek meg az érdeklődők.