Szívbe markoló westernt rendezett egy ausztrál őslakos

Hamilton Marris a Veszett vidék-ben.
Vágólapra másolva!
A western tősgyökeres amerikai műfaj, de mint a Veszett vidék ékesen bizonyítja, tökéletesen illik az ausztrál történelemre is, ahol szintén különböző fejlettségű civilizációk ütköztek, idegen megszállók csaptak össze őslakosokkal. A Veszett vidék-ben valódi "aboriginalok", azaz ausztrál őslakosok szerepelnek, páran közülük amatőr színészek, de maga a film minden, csak nem amatőr, még egy kisebb szerepben is olyan sztár tűnik fel, mint Sam Neill.
Vágólapra másolva!

A '20-as években járunk az ausztrál sivatagban. Neill egy Fred Smith nevű lelkipásztort alakít, akinek farmján egyenlőek a fehérek és a bennszülöttek, így aztán Sam (Hamilton Morris) és családja is. Egy háborús veterán, Harry March (Ewen Leslie) költözik a szomszédos farmra, és rövidesen kölcsönkéri Fredtől a feketéket egy többemberes munkára.

Hamilton Morris a Veszett vidék-ben Forrás: ADS

A poszt-traumás stressztől szenvedő katona megerőszakolja Sam feleségét, mialatt a bennszülött odakint dolgozik neki. Elfajul a konfliktus, az őslakos önvédelemből lelövi Harry-t, és a nővel együtt elmenekül. A törvény emberei Fred társaságában utánuk indulnak a vadonba.

A film az elején azzal lepi meg a nézőt, hogy szokatlanul sok karaktert vonultat fel, ezzel ábrázolva a fehérek és a bennszülött lakosok együttélésének sokféleségét és viszályait. Neill lelkipásztora egyenrangúként tekint a neki dolgozó családra, akik viszont mégis valamiféle furcsa rabszolgaságban élnek ott. Harry nem veszi őket emberszámba, de azért kívánja a nőiket, de látunk egy harmadik farmot is, aminek gazdája, Mick Kennedy (Thomas M. Wright) mentorálgat egy félvér gyereket, aki valójában a fia, de a srác pótapjának bejelentkezik a farmon dolgozó középkorú bennszülött is.

Hamilton Marris a Veszett vidék-ben. Forrás: ADS

Ilyen diszfunkcionális viszonyok persze hamar incidenshez vezetnek.

Öten erednek Sam és felesége nyomába, köztük egy bennszülött nyomkereső. Szinte új film kezdődik, egy thriller, csak épp western-környezetben, ám a film fő hibája, hogy pont ez a legkevésbé izgalmas része. A tájak látványosak, ahogy a törzsi körülmények közt élő őslakosok kultúrájának bemutatása is, viszont lehetett volna több feszültség is ebben a hajtóvadászatban, ha Sam nem mozog sokkal otthonosabban a vadonban, mint üldözői.

Hamilton Morris a Veszett vidék-ben Forrás: ADS

Azt nem áruljuk el, hogyan, de Sam végül mégis bíróság elé áll, és megint új film kezdődik, egy tárgyalótermi dráma, ahol mindenre fény derül, amit tudni akartunk a helyi fehérek és feketék kapcsolatrendszeréről. Attól, hogy ez a három felvonás ennyire különböző, nem esik szét a film, inkább csak változatosabb lesz, még akkor is, ha pont a középső résznek kellett volna a legizgalmasabbnak lennie.

Hamilton Morris a Veszett vidék-ben. Forrás: ADS

Összességében viszony nagyszerű mozit készített Warwick Thornton, akiről érdemes példát venni: egy jól bevált hollywoodi műfajt, a westernt felhasználva mesél saját kultúrájáról, történelméről, felmenőiről, és szerepelteti azok leszármazottait is, csupa autentikus, ritkán látható arcot vonultatva fel.