Párizst hatalmas földrengés rázza meg, ami után mérgező gázok törnek elő a föld alól. Az életben maradtak az épületek legfelső szintjein keresnek menedéket. Elvágva a külvilágtól, áram, víz és élelmiszer nélkül egy házaspár megpróbálja túlélni a katasztrófát és megmenteni lányukat, aki pár szinttel lejjebb ragadt, mivel egy betegség miatt születésétől fogva egy burokban él. Ahogy az idő telik, világossá válik, hogy nem fog senki a segítségükre jönni, így ha túl akarják élni, ki kell jutniuk a rejtélyes ködből...

Május 10-én landol a magyar mozikban Daniel Roby izgalmas katasztrófafilmje, Romain Duris (Lakótársat keresünk, Halálos szívdobbanás, Számüzetés) és Olga Kurylenko (Hitman, A Quantum csendje, A hét pszichopata és a si-cu) főszereplésével. A film alaphelyzete is elegendő lenne a feszültséghez: egy lány ritka betegség miatt születésétől fogva mesterséges, steril burokban él.

De az alaphelyzetet fokozza a katasztrófafilmes csavar: a francia fővárost földrengés sújtja, amelynek során mérges gázok törnek fel a föld alól. 

A film kanadai rendezője, Daniel Roby operatőrként kezdte pályafutását, egyaránt dolgozott televíziós és filmes produkciókban. Első rendezése a 2004-ben bemutatott Fehér bőr (La Peau blanche) című  romantikus horror volt, ami a torontói filmfesztiválon elnyerte a legjobb elsőfilmesnek járó elismerést, valamint a kanadai filmakadémia (szintén elsőfilmeseknek járó) Claude Jutra-díját. 

A producerként és operatőrként is tevékenykedő Roby második játékfilmje a rangos elismerésekkel megtámogatott kezdés ellenére viszonylag sokat váratott magára. 2011-ben mutatták be a hetvenes évek montreali diszkóvilágát megidéző Funkytown című filmjét, két évvel később pedig a kanadai erőművészről szóló életrajzi moziját, a Louis Cyr-t.

Az Egy lélegzetnyire Roby negyedik rendezése (közben a Versailles című tévésorozatban is dirigált három epizódot), és az első nagyjátékfilmje, amellyel elhagyta Kanadát. Következő filmjével viszont visszatér hazájába, már forog Josh Hartnett főszereplésével a Gut Instinct című, valós eseményeken alapuló bűnügyi thriller.

Ha szeretné megnézni az Egy lélegzetnyire című filmet a premier előtti vetítésen, május 8-án este 19 órakor a Lurdy házban, nem kell mást tennie, mint megválaszolni az alábbi kérdést, és a helyes választ a lakcímével együtt elküldeni a filmklub@origo.hu címre. A levél tárgya "Egy lélegzetnyire" legyen. Egy olvasó csak egy választ küldhet be.

Az Egy lélegzetnyire főszereplője, Romain Duris melyik filmben játszott együtt Audrey Tautou-val?

A) Az új barátnő
B) Tajtékos napok
C) Arsene Lupin

A helyes megfejtést beküldők közül 50 játékost sorsolunk ki, akiket mozipartnerükkel együtt meghívunk a Lurdy moziba május 8-án, 19 órakor kezdődő vetítésünkre. Az előadásra jegyet vásárolni nem lehet.
A játék egyfordulós, ideje: 2018. május 3. – május 6. A sorsolás 2018. május 7-én lesz. A játékban a New Wave Media Group Zrt. munkatársai nem vehetnek részt, a nyerteseket e-mailben értesítjük.

Amennyiben kérdés merült volna fel önben a játékkal kapcsolatban, írjon a filmklub@origo.hu címre.