Meghalt Kira Muratova ukrán rendező

2018.06.07. 21:02

Hosszú betegség után 83 éves korában elhunyt Kira Muratova neves ukrán filmrendező odesszai otthonában.

Halálának hírét szerda éjjel hozta nyilvánosságra férje, Jevhen Hlubenko. Petro Porosenko ukrán elnök a Facebookon nyilvánított részvétet hozzátartozóinak, és munkásságát méltatva kiemelte, hogy Muratova tehetségét több nagy tekintélyű filmfesztiválon ismerték el.

Kira Muratova – lánykori nevén Korotkova – 1934. november 5-én született a besszarábiai Szoroki városában. Édesapját, aki a kommunista párt megyei bizottságának titkára volt, a románok a terület megszállásakor agyonlőtték. 1939-től a Korotkova család Bukarestben, majd 1940-től Chisinauban élt.

Kira Muratova 1959-ben szerzett diplomát rendezői szakon, rá két évre már az odesszai filmstúdióban dolgozott rendezőként. 1962-ben készítette el első rövidfilmjét majdani férjével, Olekszandr Muratovval közösen.

Kira MuratovaForrás: AFP/Tiziana Fabi

A filmrendezőnő 1967-ben és 1971-ben készítette el első önálló filmjeit Rövid találkozások és Hosszú búcsúzások címmel. Ezeket a filmeket a cenzúra miatt csak a nyolcvanas évek végén, a peresztrojka után láthatta a közönség.

Később Odesszából Leningrádba költözött, ahol a Lenfilm stúdióban dolgozott.

A hetvenes években elvált, és hozzáment Jevhen Hlubenkóhoz, aki a későbbiekben több filmjének elkészítésében társszerzőként működött közre.

A nyolcvanas évek végén mutatták be Végelgyengülés című filmjét, amely meghozta számára a nemzetközi hírnevet: 1990-ben elnyerte a berlini filmfesztivál különdíját, és Nika-díjjal is kitüntették.Kira Muratova utolsó filmje, az Örök visszatérés 2012-ben készült el, utána visszavonult.