Terry Gilliam elveszítette a pert rendezése, Az ember, aki megölte Don Quijoté-t szerzői jogaiért, amik így a korábbi producerhez, Paulo Brancóhoz kerültek. A producer szerint még nem történt olyan a filmtörténetben, hogy egy teljes stáb illegálisan forgasson le egy filmet. A mozitörténelem legpechesebb alkotását mi megnéztük, kritikánk itt olvasható

Cannes-ban ugyan levetítették a hányatott sorsú alkotást, de Gilliam győzelme kérészéletűnek bizonyult, a történet vége nem happy end. A párizsi bírósági ítélet szerint a szerzői jogok Paulo Branco producert illetik meg. 

Gilliamnek már biztosan ki kell fizetnie 10 ezer eurót Branco cégének, az Alfama Filmsnek. A producer szerint 

 

a jogok teljes egészében az Alfamánál vannak. A film eddigi forgalmazása az engedélyünk nélkül történt, így teljesen illegális volt.   

Jelenetkép a filmből.Forrás: Diego Lopez Calvin/Diego Lopez Calvin - Tornasol Films

A producer nem csak Gilliamtől és a producerektől kér további kártérítést, de a cannes-i fesztiváltól is. Branco hozzátette:

Az egész filmet illegálisan forgatták le. Egyedi eset, ilyet még sosem láttam. Ilyen sok ember még nem dolgozott azon, hogy leforgasson egy filmet anélkül, hogy birtokolnák a jogokat.