Sokkoló szexuális zaklatással vádolják a Pixar több alkotóját is

2018.06.28. 14:34

Mi is megírtuk, hogy visszavonul John Lasseter, a Pixar alapítója, akinek cége jópár éve a kreativitás szinonímájának számít, nemrég viszont azzal vádolták a vezetőséget, hogy náluk kiforrott kultúrája van a szexizmusnak. Lasseter annyit ismert be, hogy rendszeresen ölelgette az alkalmazottait, de egy volt látványtervezője szerint ennél jóval többet tett, és nem csak ő.

Cassandra Smolcic 2009 és 2014 között dolgozott a cégnél, azóta a szakmát is elhagyta, és most nyílt levelet írt azzal a címmel, hogy 

 

Így tette tönkre a Pixar nyílt szexizmusa az álommunkámat.  

 

Szerinte Lasseter ölelése valójában inkább fogdosást jelentett, a mélypont pedig az volt, hogy fiatal nőket egy idő után nem engedtek be Verdák 2 értekezleteire, mert Lasseter egyszerűen nem bírt magával, ha számára vonzó nők voltak a teremben.  

John LasseterForrás: Valerie Macon/AFP/Getty Images

Az alapító ráadásul rossz példát mutatott a többi férfi vezetőnek és alkalmazottnak is, akik úgy viselkedtek a női munkatársaikkal, mint a felajzott egyetemisták. A nők éveken át jelentették a cégen belül a szexista zaklatásokat, eredménytelenül.

Smolcic szerint már a céghez való kerülése idején rengetegen figyelmeztették, hogy kikkel érdemes vigyáznia. Csak két hete volt gyakornok, amikor a konyhában sarokba szorították, alaposan végigmérték és megjegyzéseket tettek az alakjára. Később fogdosták és rendszeresen megbámulták. A Pixarnál a férfiak rendszeresen diszkriminálták a nőket a szakmai előrejutásban. Egy értekezleten a rendező úgy ünnepelte a filmjét, hogy 

olyan, mint egy nagymellű szőke, akit nehéz volt megdönteni.