Az Ocean's 8: Az évszázad átverése nyolc domináns nőkaraktert vonultat fel, ami alighanem filmtörténeti rekord. Viszont ha nem a mennyiséget, hanem a minőséget nézzük, az emancipált nők nem most érkeztek meg a filmvászonra. Mutatjuk az öt szubjektív kedvencünket erős és markáns nőkkel a főszerepben.

Mindent Éváról, 1950

A domináns nők már 1950 előtt sem voltak ritkák Hollywoodban, elég a femme fatale-okra gondolni, de a Mindent Éváról címszereplője mégis úttörő figura volt. Hasonlít a Végzet Asszonyaira abban, hogy nem igazán szerethető karakter, mivel egy igazi törtető karrierista, aki mesterien manipulál mindenkit. Ugyanakkor nem a főhős ellenfele, mint Mary Astor karaktere Humphrey Bogart detektívje mellett, hanem ő a főhős. Vele azonosul a néző, őt követi a történet. Céltudatos, aktív, a saját szabályai szerint játszik, fittyet hányva a társadalom erkölcseire. Talán a legmarkánsabb és leginkább prototipikus női antihős, mivel jelleme mégis inkább elrettentő.

Ez a film azért is lehetett annyira úttörő Ó-Hollywoodban, mert színdarabból készült, viszont hogy 1950 környékén mégsem volt mindent szabad a nőkaraktereknek, azt jól példázza, hogy a hősnőt végül legyőzi egy férfi, Addison DeWitt, akit senki nem vesz hülyére, ahogy a híres sor szól. Hogy ez a történet alaposan megelőzte a korát, arra jó példa, hogy pont Paul Verhoeven és Joe Eszterhas, akiknek már köszönhettünk egy nagyon erős nőkaraktert és egyben sátáni femme fatale-t (Catherine Tremmell az Elemi ösztön-ből), készítettek belőle egy laza remake-et, ez volt a Showgirls, ami nagy botrányt kavart.

Cikkünk a következő oldalon folytatódik.