Mi is megírtuk, hogy úgy néz ki, Terry Gilliam rendező elveszítette a csatározást új filmje, Az ember, aki megölte Don Quijotét jogaiért. A rendező a Karlovy Vary-i filmfesztiválon azt nyilatkozta, a harcnak még nincs vége, és odaszúrt egyet a BBC-nek is. A filmet mi már láttuk, cikkünk itt olvasható

Gilliam szerint a bírósági ítélet a filmje ellen nem olyan végzetes, mint amilyennek a média beállította. Az amerikai moziforgalmazás egyelőre meghiúsult, de Belgiumban és Hollandiában mozikba kerül a film. Szerinte Paolo Branco (a korábbi producer, akinek a film jogait ítélték) sokakat elijesztett a film forgalmazásától, de a bírósági döntés valójában nem hiúsítja meg, hogy a film eljusson bizonyos mozikba. 

 

Terry Gilliam és Joana Ribeiro Karlovy Vary-ban.Forrás: AFP/Michal Cizek

A legendás rendező reagált arra is, hogy a BBC egyik főnöke, Shane Allen azt nyilatkozta, hogy

 

ha a Monty Python ma összeállna, akkor nem hat fehér fickó alkotná, hanem egy sokszínű csapat, akik képviselik modern korunk szellemiségét.   

A rendező erre azt mondta:

 

Nem akarok többé fehér férfi lenni, akit mindenért lehet hibáztatni. Mostantól fekete leszbikus nő vagyok, hívjatok Lorettának. Sőt, a transzneműség már nem elég, inkább transzfajú szeretnék lenni, mondjuk kutya.