Két Oscar-kvalifikáló fesztiválon versenyez a magyar kisfilm - videó

Vágólapra másolva!
Traub Viktória Sellők és Rinocéroszok című animációs alkotása hamarosan két Oscar-kvalifikáló fesztiválon versenyez, a Melbourne-i, majd a Calgary Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vágólapra másolva!

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült 15 perces animációs rövidfilmje elvitte az indiai 7. Bangalore Rövidfilm Fesztivál és az amerikai California Women's Film Festival Legjobb Animáció Díját is.

A nyár folyamán több Oscar-kvalifikáló fesztivál versenyprogramjában is szerepelt már.

Most vált nyilvánossá hogy Ausztrália legrangosabb filmfesztiválja, az augusztus 2-19. között tartó Melbourne-i Nemzetközi Filmfesztivál (MIFF) és a szeptemberi kanadai Calgary Nemzetközi Filmfesztivál is versenybe válogatta a filmet, mely az érzelmi kiszolgáltatottságról szól, több nézőpontból is bemutatva a témát.


A kisfilmben a 8 éves Tilda emlékképei elevenednek meg a saját cirkuszukat működtető családjáról. Groteszk, esendő, vágyakozó, szeretetre éhes emberek veszik körül a kislányt. Jelenetről jelenetre tárul fel egy család titkokkal teli múltja. Cirkusz és képzelet, vágy és valóság, bánatból rinocérosz, szexusból sellő. A karakterek átlépik testük határait, a múlt képeiből és egymásból alakulnak, transzformálódnak.

A MIFF Oscar-kvalifikáló fesztivál, így az ott díjat nyerő alkotás jogosulttá válik arra, hogy benevezzék a 2019-es, 91. Oscar-díjra.

– nyilatkozta a fim rendezője, Traub Viktória.

– folytatja gondolatait a rendezőnő.

A Sellők és Rinocéroszok forgatókönyvét Gergely Dorka, Traub Viktória és Dus Polett írták, a zeneszerző Chris Allan Tod volt.

A 15 perces animációs rövidfilm az elmúlt időszakban olyan fesztiválok versenyprogramjában szerepelt már, mint a csehországi Anifilm, a Zágrábi Animafest, a portugál Fest - New Directors/New Films Festival, a bulgáriai In The Palace, a szlovákiai Fest Anca, az olasz La Guarimba Nemzetközi Filmfesztivál, a brazíliai Anima Mundi, a mexikó Guanajuato Nemzetközi Filmfesztivál és a franciaországi Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál.

A közeljövőben Kanadában az Ottawa Animációs Film Fesztiválon, Szentpétervárott a Message To Man International Film Festival-on, Angliában az Encounters Film and Animation Festival-on és Atlantában a Dragon Con rövidfilm fesztiválon szerepel majd a Sellők és Rinocéroszok, valamint a szeptemberi katowicei Ars Independent- versenyprogramjába is beválogatták a filmet.

A film a tervek szerint idén ősszel kerül hazai forgalmazásba.