Hat hiányszakma képzése indul a Filmalap támogatásával szeptemberben

2018.08.07. 15:12

A Filmipari Képzési Program keretében hat filmes hiányszakma gyakorlatorientált képzését támogatja a Filmalap. Rendezőasszisztens, felvételvezető, kameraasszisztens, CGI szakember, DIT szakember és berendező szakképzések indulnak szeptemberben különböző oktatási intézményekben.

A Filmalap Filmipari Képzési Programja keretében 2016 óta elérhető pályázati lehetőség célja a hazai filmiparban mutatkozó szakemberhiány hatékony és gyors orvoslása, valamint a filmgyártás versenyképességének biztosítása és a munkahelyteremtés. A pályázat célja a magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzési programok támogatása.
A Filmalap támogatásával különböző oktatási intézményekben eddig már 13 hiányszakma képzése valósult meg, többek között segédoperatőr (focus puller), vágóasszisztens, naplóvezető és storyboard rajzoló. A támogatott képzéseket mintegy 200 pályakezdő és pályamódosító végezte el, legtöbbjük ma már a filmszakmában dolgozik.

A támogatási program sikerét mutatja, hogy számos filmgyártótól érkezik pozitív visszajelzés a gyakornokok munkájával kapcsolatban. Aki egy dinamikusan fejlődő iparágban szeretne projektalapú munkát, az jó helyen keresgél a Filmesgyakornok.hu oldalon, és felkészülését segítik a Filmalap által támogatott szakmai képzések – mondta Lányi Eszter, a Filmalap képzési és innovációs igazgatója.

A Filmalap működési tapasztalata, valamint filmipari szereplőkkel és oktatási intézményekkel történő egyeztetések alapján kezdeményezte 2016-ban a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, mely a Filmipari Képzési Program forrása lett. Az újítás értelmében minden magyarországi produkció a teljes költségvetésének 0,5%-ával, de legfeljebb 15 millió forint mértékben hozzájárul a magyarországi filmes oktatás fejlesztéséhez. Az évi 150-180 millió forint nagyságrendű összegből a Filmalap a filmes oktatással foglalkozó szervezetek filmes szakalkalmazotti képzéseit támogatja. A Filmalap által támogatott képzések a kedvezőbb tandíjaknak köszönhetően széles kör számára elérhetőek.

Részletes információ a filmszakmai képzési pályázatról elérhető a Filmalap honlapján.

KAPCSOLÓDÓ CIKK