A londoni filmfesztiválon is versenyben lesz az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmje

Jakab Juli a Napszálltá-ban.
Vágólapra másolva!
Az Oscar-díjas Saul fia rendezője, Nemes Jeles László Napszállta (Sunset) című második nagyjátékfilmje Velencét és Torontót követően az Egyesült Királyság legnagyobb presztízsű filmfesztiváljára is meghívást kapott, ráadásul a versenyprogramba.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozták az októberben megrendezendő 62. Londoni Filmfesztivál programját. Nemes Jeles László Napszállta címmel készült új filmje a velencei világpremiert (szeptember 3.) és a torontói bemutatót (szeptember 8.) követően a rangos londoni filmfesztivál versenyprogramjában ünnepelheti szigetországbeli premierjét. A Brit Filmintézet (BFI) által szervezett és az év legfontosabb új alkotásait felvonultató londoni filmfesztivál az Egyesült Királyság legnagyobb presztízsű filmes eseménye.

Az idei versenybe mindössze tíz film kapott meghívást. A díjakról döntő zsűri elnöke A szoba című filmet is jegyző Lenny Abrahamson lesz. A londoni filmfesztivál 2009-ben bevezetett rangos versenyprogramjába mindeddig csak egy magyar film szerepelt: Nemes Jeles László Saul fia című filmje 2015-ben.

Az Oscar-díjas Nemes Jeles László Napszállta című új filmjében nagyrészt azokkal az alkotókkal és szakemberekkel dolgozott, akikkel a Saul fiá-t is készítette. A Napszállta operatőre Erdély Mátyás, zeneszerzője - az azóta elhunyt kiváló szakember - Melis László, sound designere Zányi Tamás, casting directora Zabezsinszkij Éva, díszlettervezője Rajk László, jelmeztervezője Szakács Györgyi. A rendező a forgatókönyvet együtt jegyzi Clara Royer-vel és Matthieu Taponier-vel, utóbbi egyben a film vágója is. A Napszállta a Filmalap támogatásával a Laokoon Filmgroup gyártásában, a francia Playtime-mal koprodukcióban készült, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek vezetésével.

Jakab Juli a Napszálltá-ban. Forrás: Filmalap

A film főszereplői Jakab Juli (Leiter Írisz) és a román Vlad Ivanov (Brill Oszkár). A közel száz fős szereplőgárda nemzetközi összetételű, a magyarok mellett román, lengyel és német színészek is játszanak a filmben.

Nemes Jeles László új filmjét már a világpremier előtt közel 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg világszerte.


A Napszállta szeptember 27-tól lesz látható a magyar mozikban.