A miskolci CineFesten is bemutatják Nicolas Cage őrült agymenését

Anyáskodj Terrorban tartja családját a sztár? Előkerült a rendőrségi hangfelvétel Nicholas Cage
Vágólapra másolva!
Nyilvános a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Kitekintő és Midnight Screenings  (éjféli vetítések) szekcióinak programja. 
Vágólapra másolva!

A 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egyik újdonsága, hogy a versenyprogramba nem kerültek már be a világ legnagyobb filmfesztiváljain díjazott művek – így esély adnak másoknak -, de persze nem akartak lemondani ezekről a friss klasszikusokról, ezek most így a Kitekintő / Open Eye szekciót erősítik.

Ilyen például a japán Hirokazu Kore-eda Bolti tolvajok című műve: ez nyerte az Arany Pálmát az idei Cannes-i Fesztiválon. Nuri Bilge Ceylan A vadkörtefa című filmje ugyanitt versenyzett az Arany Pálmáért.

A Berlinálén debütált Alekszej Alekszejevics German rendezte Dovlatov című életrajzi film a 20. századi orosz irodalom egyik legeredetibb alakjáról szól: Szergej Dovlatov életének hat napját mutatja be. Története által megismerhető a kora hetvenes évek Leningrádja is, ahol a diktatúra elnyomása alatt különleges értelmiségi és művésztársadalom élt és alkotott.

Jelenetkép a Bolti tolvajok-ból Forrás: CineFest

A fesztivál zárófilmje a Spike Lee rendezte Csuklyások - BlacKkKlansman lesz, mely Cannes-ban a zsűri nagydíját kapta idén. A mű a Colorado Springs-i rendőrség első afro-amerikai nyomozójának, Ron Stallworth-nak a történetét mutatjabe. Stallworth beépült a hírhedt Ku-Klux-Klánba és társával, Flip Zimmermannal eljutottak a Klán legmagasabb köreibe is, hogy megakadályozzák, hogy a szervezet terrorcselekményt kövessen el a város fekete lakosai ellen.

A Kitekintő filmjei mellett visszatér a horrorokat és a thrillereket kínáló Midnight, azaz az éjféli szekció, melynek húzóműve a Panos Cosmatos rendezte Mandy – a bosszú kultusza lesz, melyben Nicolas Cage ámokfutása igen véres végeredményt hoz.

De ebben a szekcióban lesz szintén az angol rendező, Peter Strickland rendezésében Magyarországon készült A királylány és az átok című kisfilm (hazai producerei Turán Eszter és Nedeczky Dóra), melynek világpremierje a texasi Oscar-minősítő filmfesztiválon, a SXSW-en (South by Southwest) volt idén márciusban.

A királylány és az átok című szkeccs az egészestés, A gonosz természetrajza című filmantológia része, amely különböző nemzetek folklórjából mesél el egy-egy jellegzetes történetet.

A hazai szegmens rendezője, a Magyarországon több ízben forgató angol rendező, Peter Strickland. A megfelelő történet kiválasztásában Zalka Csenge, népmese-szakértő és mesemondó segédkezett.

A fesztivált szeptember 14-23. között rendezik meg Miskolcon.