Oscar-díj: mégsem lesz külön kategória a népszerű filmeknek

2018.09.07. 07:45

Visszakozott csütörtökön az amerikai filmakadémia, és bejelentette, hogy terveivel ellentétben 2019-ben nem osztja ki az Oscar-díjat a „népszerű” filmek kategóriájában, amelynek létrehozásáról nemrég döntött.

A testület szerint a már bemutatott produkciók számára nehézséget jelent, ha az év kilencedik hónapjában vezetnek be egy új díjat.A kategória további tanulmányozására van szükség, ezért a 91. Oscar-gálán nem osztják ki az elismerést a „népszerű” produkciók között.

Az amerikai filmakadémia 24 kategóriában ítéli oda a legrangosabb hollywoodi elismerésként számontartott Oscar-díjat. A 25. kategória bevezetése heves bírálatokat váltott ki filmértő körökben. Értetlenkedés fogadta például, hogy milyen követelmények vonatkoznának az ebben a kategóriában szereplő alkotásokra, valamint azt is, hogy milyen hatással lenne olyan produkciókra, amelyek anyagilag és a kritikusoknál is sikeresek.

Jövőre február 24-én adják át az Oscar-díjakat. A ceremónia a korábbiakhoz képest egy órával rövidebb, háromórás lesz, hat-nyolc kategóriában a televíziós közvetítés reklámszüneteiben adják át a díjakat.