Meghalt Gary Kurtz

2018.09.25. 11:43

78 évesen meghalt Gary Kurtz, az első két Star Wars-film producere, aki a hetvenes évek elejétől dolgozott együtt George Lucasszal.

Családjának közleménye szerint Kurtz rákbetegségben szenvedett, és vasárnap Londonban halt meg.
A Los Angelesben született producer 1973-ban a George Lucas rendezésében készült Amerikai Graffiti-vel szerzett hírnevet. Legnagyobb sikereit a Star Wars IV. rész: Egy új remény (Csillagok háborúja) és a Star Wars V. rész: A birodalom visszavág című filmekkel aratta Lucas munkatársaként. Mindkét filmért Oscar-jelölést kapott.

Nagyszerű filmes távozott most. Nélküle nem jöhetett volna létre az "erő". Hihetetlen filmekről emlékezhetünk rá, amelyek sok millió nézőre voltak hatással – méltatta Twitter-üzenetben a producert Peter Mayhew, aki Chewbaccát alakította az űreposzban.

Miután Kurtz útjai elváltak Lucastól, még olyan filmek producere volt, mint A sötét kristály, Visszatérés Óz földjére vagy a Friends and Heroes animációs tévésorozat.
Családja közleménye szerint Kurtz tehetsége a filmkészítéstől a fotózáson és a zenén át a filmtörténetig számos területen megmutatkozott, emellett szenvedélyes világutazó volt.