Matteo Garrone Dogman című filmjét nevezte Olaszország a legjobb idegen nyelvű film Oscar-mezőnyébe.

 A Dogman a májusi cannes-i filmfesztiválon debütált. A mustrán a film főhősét alakító amatőr színész, az éjjeliőrként dolgozó Marcello Fonte a legjobb férfi alakítás díját kapta. A fesztiválon a produkció kutyaszereplőit a Palm Dog (Kutya Pálma) díjjal ismerték el. 
Garrone a nápolyi maffiáról készített nagyszabású Gomorra után egy egyszerű kisemberről forgatta a Dogman-t. A főhős Marcello (Marcello Fonte) elvált, negyven év körüli, naiv és jó kedélyű kutyakozmetikus, aki kábítószer-kereskedésből egészíti ki szerény jövedelmét.

 

Kislányán kívül csak az üzletébe betérő kutyákban talál igazi társakra. Amikor egyik gyerekkori barátja, a maffiával üzletelő, kábítószerfüggő Simoncino (Edoardo Pesce) átveri, Marcello bosszút forral ellene, ami véres tragédiába torkollik. A film Oscar-nevezését kedden a válogatásban részt vevő filmbizottság jelentette be Rómában. Olasz film eddig 14 alkalommal nyerte el a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját. Legutóbb 2013-ban Paolo Sorrentino A nagy szépség című alkotása kapta a szobrot.